ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Майстро, Руслана; Несмашна, Аліна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У даній статті досліджено сучасні підходи до підвищення ефективності функціонування підприємств у контексті ринкових умов, із використанням підприємства «Дніпропромсінтез» як практичного прикладу. Проведений аналіз фінансових коефіцієнтів за період 2022–2024 років засвідчив позитивну динаміку покращення фінансової стійкості компанії Розкрито значення системного підходу до аналізу ефективності, який враховує взаємодію фінансових, виробничих, маркетингових та управлінських аспектів. Виокремлено ключові фактори, що визначають результативність діяльності підприємств, серед яких рівень використання ресурсів, ступінь інноваційності технологій, раціональність організаційної структури управління та якість стратегічного планування.. Виявлено ключові чинники, що визначають рівень ефективності її діяльності, та запропоновано стратегічні напрями для вдосконалення управлінської системи. Особливий акцент зроблено на методи підвищення ефективності, які включають оптимізацію витрат, впровадження сучасних систем управління якістю, автоматизацію бізнес-процесів, цифрову трансформацію виробничих і управлінських функцій, а також удосконалення кадрової політики. Висвітлено значення інноваційних технологій і цифрових інструментів у формуванні конкурентних переваг підприємства та забезпеченні зростання його прибутковості. Практична цінність роботи полягає у створенні рекомендацій щодо вдосконалення системи управління, скорочення витрат, підвищення продуктивності праці та забезпечення стійкого розвитку підприємства в довгостроковій перспективі. Особливу увагу приділено аргументації необхідності впровадження інноваційного розвитку, цифрових технологій, раціоналізації витрат та посилення кадрового потенціалу як фундаментальних елементів забезпечення довгострокової стабільності підприємства.