ОСНОВНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ І АУДИТУ ОБОРОТНИХ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА - Фальченко, Олена; Брік, Світлана (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті приведена сутність оборотних активів підприємств, що є засобами будь-якого підприємства, які потрібні для його функціонування у різних формах діяльності з метою одержання прибутку. Розглянуто оборотні активи підприємства, які є мобільною частиною сукупного капіталу суб’єктів господарювання, призначені для забезпечення безперервності їхньої операційної діяльності. Їх достатність, швидкість обертання та прибутковість є ключовими критеріями ефективності такої діяльності. Проаналізовано термін оборотних активів вченими науковцями, які трактують це поняття для цілей бухгалтерського обліку і аудиту. Виявлено фактори, які впливають на організацію оборотних активів, обумовлює ритмічність, злагодженість і високу результативність роботи підприємства, його економічне становище і спроможність, прибутковість, можливість зміцнення і оновлення матеріально-технічної бази, забезпечення ефективного розширеного відтворення, досягнення конкурентоспроможності в нових ринкових умовах, збільшення доходів. Розглянуто основну мету обліку і аудиту оборотних активів, є найважливішою складовою будь-якої господарської діяльності підприємства, можуть бути сформовані за рахунок як власних, так і залучених джерел фінансування. Визначено основні завдання аудиту оборотних активів з метою забезпечення безперервного руху оборотних активів на всіх етапах кругообігу з тим, щоб задовольняти потреби виробництва в грошових і матеріальних ресурсах, забезпечувати своєчасність і повноту розрахунків, підвищувати ефективність використання оборотних коштів. Зазначено етапи аудиту оборотних активів, практична реалізація яких залежить від правильного вибору методів оцінки об'єктів управління, значна частка яких належить оборотним активам. Рекомендовано на основі проведеного дослідження заходи для ефективної організації обліку оборотних активів та їх аудиту з метою реалізації збільшення їх величини, що гарно вплине на діяльність підприємства. Зроблено висновок, що облік і аудит оборотних активів є необхідною умовою успішного функціонування підприємства, забезпечують основні види діяльності як складники виробничих процесів, а також стале та безперервне їх відтворення в ході циклу діяльності підприємства.