МЕРЕЖЕВИЙ РИТЕЙЛ В УКРАЇНІ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА СТРУКТУРНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Коптєва, Ганна; Шуміло, Ольга; Шелест, Олексій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті досліджено сучасні тенденції розвитку мережевого ритейлу України в умовах цифровізації економіки, глобальних кризових викликів та воєнного впливу. Обґрунтовано, що роздрібна торгівля залишається одним із найдинамічніших секторів національної економіки, який формує значну частку внутрішнього валового продукту, забезпечує зайнятість населення та є важливим індикатором економічної стійкості країни. На основі офіційних статистичних даних Державної служби статистики України проаналізовано динаміку обороту роздрібної торгівлі у 2019–2024 роках, що дозволило виявити як кризові зниження, так і відновлювальні тенденції. Визначено регіональні та структурні зрушення, спричинені воєнними діями, внутрішньою міграцією населення та перерозподілом торговельної активності між східними і західними регіонами. Здійснено оцінку трансформацій ринку, пов’язаних із цифровізацією операційних процесів, розвитком омніканальних форматів, оптимізацією логістичних ланцюгів і формуванням нових моделей взаємодії зі споживачами. Показано, що цифрові технології, електронна комерція та системи аналітики попиту стають основними драйверами ефективності мережевих операторів, визначаючи їхню здатність адаптуватися до змін споживчої поведінки. Сформовано узагальнену характеристику провідних торговельних мереж України за результатами 2024 року, що підтверджує стабілізацію фінансових показників і відновлення прибутковості галузі. Визначено ключові напрями подальшого розвитку ритейлу: розширення цифрової інфраструктури, підвищення гнучкості бізнес-моделей, розвиток регіонально збалансованих форматів торгівлі та посилення соціальної відповідальності бізнесу. Отримані результати мають наукове та практичне значення для формування стратегій післявоєнного відновлення та підвищення конкурентоспроможності українського мережевого ритейлу.