ЗАСТОСУВАННЯ ТРАДИЦІЙНОЇ ТА ІННОВАЦІЙНОЇ МОДЕЛЕЙ ФІНАНСОВИХТЕХНОЛОГІЙ В ДІАГНОСТИЦІ АНТИКРИЗОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА - Юр’єва, Ірина; Шевченко, Роман (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті розглянуто загальні особливості застосування традиційної та інноваційної моделей фінансових технологій в діагностиці антикризового стану підприємства. Актуальність тематики застосування традиційної та інноваційної моделей фінансових технологій в діагностиці антикризового стану підприємства обумовлена впливом інноваційних рішень при невизначеності, високої волатильності ринків та наслідків воєнного стану, тому українські підприємства потребують новітніх інструментів для миттєвої діагностики фінансового стану. Традиційні методи фінансового аналізу, засновані на ретроспективній звітності, втрачають свою ефективність у контексті швидкоплинних кризових явищ. Інтеграція фінансових технологій «FinTech» у систему фінансового менеджменту відкриває нові можливості для проактивного антикризового управління дослідженням різноманітних процесів їх аналізу та необхідністю розробки сучасних підходів до антикризового управління, що враховують виклики та відповідають вимогам проти загроз внутрішнього та зовнішнього середовища. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні та розробці практичного інструментарію діагностики антикризового стану підприємства шляхом інтеграції моделі RWA «Receivables, Warehouse, Assets» з сучасними FinTech-рішеннями. В статті наведено приклади теоретико-методологічного розв’язання поставлених задач, пов'язаних з цією темою. Дослідження ґрунтується на використанні загальнонаукових методів, а саме аналізу та синтезу для вивчення сутності моделі RWA та FinTech-інструментів; системного підходу задля розробки алгоритму їх інтеграції. В статті досліджено потенціал фінансових технологій , таких як Big Data, AI, блокчейн, RPA для підвищення ефективності антикризового моніторингу. Проаналізовано тадиційну модель з діагностики фінансових технологій та модель RWA як інструмент швидкої оцінки ліквідності та платоспроможності через призму трьох ключових компонентів, таких як аналіз дебіторської заборгованості «R», запасів «W» та активів «A». Наукова новизна полягає в першій комплексній розробці алгоритму поєднання моделі RWA з інструментарієм фінансових технологій для цілей діагностики антикризового стану, адаптованого до умов діяльності українських підприємств. Результати дослідження можуть бути впроваджені в практику фінансових та антикризових менеджерів підприємств як готовий алгоритм дій для створення системи раннього попередження про фінансові ризики.