ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРНИХ КОНСТАНТ КРАЇНИ ЯК ОСНОВИ МУЛЬТИКУЛЬТУРНОГО МАРКЕТИНГУ - Мірошник, Марія; Сєгодін, Дмитро (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті розглядається процес формування культурних констант як ключового чинника ефективної реалізації стратегій мультикультурного маркетингу, що набуває особливої актуальності в умовах глобалізації світових ринків та посилення міжкультурних контактів. Культурні константи, зокрема національні цінності, історичні традиції, соціальні норми, мовні особливості та символічні елементи, відіграють важливу роль у формуванні унікального культурного образу кожної країни. Цей образ, своєю чергою, виступає основою для розробки автентичних маркетингових комунікацій, здатних ефективно взаємодіяти з багатонаціональною цільовою аудиторією. У межах дослідження здійснено аналіз основних підходів до ідентифікації культурних констант, включаючи методи контент-аналізу, соціокультурного порівняння та емпіричних досліджень поведінки споживачів у різних країнах. Особлива увага приділяється трансляції культурних елементів у глобальному комунікаційному середовищі, що вимагає від компаній високого рівня чутливості до культурних відмінностей, а також здатності адаптувати маркетингові повідомлення відповідно до локальних контекстів. Обґрунтовано необхідність інтеграції культурної складової в маркетингові стратегії міжнародних компаній як засобу підвищення релевантності комунікацій та зміцнення емоційного зв’язку з аудиторією. Також проаналізовано ключові виклики, пов’язані з мультикультурним середовищем: ризики неправильного тлумачення символів, культурні бар’єри, а також складність узгодження глобального позиціонування з локальними очікуваннями. У той же час виявлено і потенційні можливості, що відкриваються перед брендами, які здатні враховувати культурну специфіку — зокрема, зростання довіри до бренду, посилення лояльності споживачів та підвищення ефективності просування. Отримані результати можуть бути використані не лише для формування сильного національного бренду, але й для вдосконалення міжкультурної комунікації, розробки креативних стратегій просування на зовнішніх ринках, а також для побудови довготривалих взаємин зі споживачами, що представляють різні культурні спільноти.