ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВИХ І ПРАКТИЧНИХ АСПЕКТІВ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА НЕОБХІДНІСТЬ УДОСКОНАЛЕННЯ ЇХ КОНТРОЛЮ - Білобровенко, Тетяна; Вишняк, Анастасія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Статтю присвячено питанням правових та практичних аспектів публічних закупівель в Україні в умовах воєнного стану та ролі контрольної функції в цьому процесі. Було встановлено, що публічні закупівлі в Україні є ключовим механізмом задоволення суспільних потреб і раціонального використання державних коштів. Ця сфера має значний вплив на економічну стабільність і забезпечення ефективного функціонування державного управління. Система пройшла еволюцію від централізованого планування радянського періоду до сучасної моделі, що базується на прозорості, конкуренції та міжнародних стандартах, завдяки чому Україна змогла інтегруватися у світову практику закупівель. Впровадження системи Prozorro стало основним досягненням реформ, забезпечивши доступність інформації, конкуренцію та громадський контроль, а також суттєво зменшивши корупційні ризики. Досліджено законодавчі та нормативно-правові акти з питань публічних закупівель, історію розвитку закупівельної діяльності, розглянуто особливості організації та методики моніторингу закупівель та перевірки закупівель як форм контролю закупівельної діяльності та розроблено заходи щодо оптимізації даних форм контролю. Підкреслено, що система публічних закупівель стикається з викликами, такими як недостатній контроль, низька кваліфікація учасників і корупційні ризики, що потребує вдосконалення через посилення механізмів моніторингу, підвищення професійного рівня відповідальних осіб та подальший розвиток функціоналу Prozorro для покращення його аналітичних можливостей. Зазначено, що у контексті воєнного стану система публічних закупівель України зазнала суттєвих змін, спрямованих на забезпечення оперативності, ефективності та відповідності таким умовам, що дозволило адаптувати процедури закупівель до складних умов, забезпечити безперебійне постачання необхідних товарів, робіт і послуг для підтримки критичної інфраструктури та обороноздатності країни. Зроблено висновки, що у період воєнного стану закупівельні підприємства оптимізували процес закупівель, скориставшись можливістю укладати прямі договори для забезпечення оперативного постачання товарів, робіт та послуг, продовжуючи дотримуватися принципів прозорості шляхом публікації звітів про виконані закупівлі в системі Prozorro. Для зміцнення результативності зовнішнього контролю публічних закупівель, слід посилити заходи внутрішнього контролю закупівельної діяльності, зокрема: аналіз тендерної документації, верифікацію умов постачання та моніторингу виконання договорів. Цей підхід дозволяє знизити ризики, пов’язані з недобросовісною конкуренцією, невідповідністю технічних вимог або затримками у виконанні договорів. Виявлені порушення документуються та стають основою для коригувальних заходів. Розроблені внутрішні регламенти деталізують процедури закупівель, забезпечують організованість та відповідність процесу нормативно-правовим вимогам. Це сприяє підвищенню рівня професійності працівників та злагодженості дій на всіх етапах закупівель. Крім того, впровадження автоматизованих систем моніторингу із використанням аналітичних модулів та алгоритмів штучного інтелекту дозволяє підвищити ефективність та прозорість закупівельних процесів. Запропоновано низку заходів, що забезпечать залучення громадськості до моніторингу шляхом публікації відкритих звітів, створення онлайн-платформ зворотного зв’язку та співпраці з антикорупційними організаціями, що сприятиме довірі громадськості та посиленню контролю за ефективністю витрачання матеріальних та фінансових ресурсів.