ДИДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ТА ЇЇ ОЦІНЮВАННЯ В КОНТЕКСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ - Білоцерківський, Олександр (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Досліджено диджиталізацію економіки України та підходи до її оцінювання в контексті інноваційного розвитку. У провідних країнах світу відбувається перехід до нового технологічного укладу, відомого як «Індустрія 4.0» або смарт-промисловість, характерною рисою якого є стрімка диджиталізація економіки. Характерною рисою диджиталізації є використання інформаційно-комунікаційних технологій, які забезпечують отримання економічних, соціальних та інших ефектів завдяки їх впровадженню в діяльність економічних систем різних рівнів. Саме тому актуальним є визначення сутності диджиталізації економіки та підходів до оцінювання в контексті інноваційного розвитку. Метою статті є визначення сутності поняття «диджиталізація економіки» та аналіз підходів до її оцінювання, зокрема визначення місця України за рівнем диджиталізації в світі та встановлення найбільш розвинених за цифровізацією регіонів України. Визначено сутність поняття «диджиталізація економіки» - це процес використання інформаційно-комунікаційних (цифрових) технологій в економіці, тобто цифрова трансформація або цифровізація економіки. Проаналізовано наявні підходи до показників, що характеризують диджиталізацію. Запропоновано для оцінювання диджиталізації економіки України використовувати 6 показників: 1) індекс мережевої готовності; 2) індекс розвитку електронного уряду; 3) індекс розвитку інформаційно-комунікаційних технологій; 4) рейтинг цифрової конкурентоспроможності країн; 5) глобальний інноваційний індекс; 6) індекс цифрової трансформації України. Отримано, що за світовими рейтингами цифровізації економіки Україна приблизно знаходиться посередині між лідерами та аутсайдерами. За індексом цифрової трансформації України найкращі результати в 2024 році продемонстрували Львівська, Дніпропетровська та Одеська області. Порівняно з 2023 роком у регіонах України спостерігається падіння рівня диджиталізації за виключенням Луганської, Одеської, Херсонської та Сумської областей. Також спостерігається зниження середнього значення індексу цифрової трансформації України, проте Дніпропетровська та Львівська області зберегли лідерські позиції. Проведено кластерний аналіз у розрізі регіонів України за 9 показниками цифровізації 2024 року. Результати свідчать про високий рівень диджиталізації Львівської, Дніпропетровської та Одеської областей, що узгоджується з попередніми розрахунками.