СИНТЕЗ ПОНЯТТЯ КОМУНІКАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ КОМПАНІЇ В СФЕРІ ІТ - Шипуліна, Юлія; Главчев, Дмитро (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Стаття висвітлює першорядне значення комунікаційної політики в сучасному динамічному середовищі, особливо з урахуванням потреб ІТ-компаній. Комплексне використання реклами, соціальних мереж, SEO, SMM та різних цифрових каналів робить можливим своєчасне реагування на запити цільової аудиторії, забезпечуючи формування двосторонніх зв’язків і підвищення впізнаваності бренду. В умовах воєнного стану та посиленої міжнародної конкуренції грамотна комунікаційна стратегія є базисом для підтримки довіри замовників, а також для вирішення логістичних і фінансових ускладнень. Важливим аспектом є отримання зворотного зв’язку від користувачів, що дозволяє своєчасно вдосконалювати продукт і зберігати релевантність його функціоналу. Завдяки тривалим партнерським відносинам, побудованим на взаємодії та прозорості, компанії можуть посилювати свої позиції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Додаткове впровадження штучного інтелекту та аналітичних платформ підвищує точність прогнозування поведінки клієнтів, полегшує персоналізацію пропозицій і загалом оптимізує витрати на маркетинг. Водночас, комунікаційна політика ІТ-сектора має враховувати специфіку швидкого технологічного розвитку, аби забезпечити безперервне оновлення каналів спілкування та більш гнучке пристосування до ринкових викликів. Запропоноване розширене визначення комунікаційної політики для ІТ-сфери наголошує на ключовій ролі довіри, оперативному реагуванні та постійному вдосконаленні цифрових інструментів. При цьому окрему увагу слід приділяти додатковим дослідженням, що сприятимуть формуванню ефективних і адаптивних стратегій. З їх допомогою українські ІТ-компанії зможуть розвивати конкурентні переваги та займати впевнені позиції навіть за умов нестабільного ринкового середовища та економічних обмежень.