ВПЛИВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ: АНАЛІЗ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Лінькова, Олена (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
В статті досліджено вплив інтелектуальних технологій на стратегічне управління організаційним розвитком: підвищення ефективності, прискорення адаптивності, сталість конкурентоспроможності. Проаналізовані основні напрямки досліджень за темою: уточнення понять «інтелектуальні технології», «стратегічне управління», «організаційний розвиток» та їх взаємозв’язок; вибір методів дослідження для отримання об’єктивних результатів; аналіз інтелектуальних технологій, їх потенціалу використання в управлінні; вплив інтелектуальних технологій на різні аспекти стратегічного управління (збір, обробку даних, управління змінами, планування, управління ресурсами); перспективи і проблеми використання інтелектуальних технологій; етичні та соціальні аспекти. Визначено характеристики стратегічного управління організаційним розвитком: спрямування на досягнення довгострокових цілей організації; передбачення змін зовнішнього середовища (проактивність); прискорення процесу адаптації до змін; синергетика (об’єднання різних аспектів діяльності організації для отримання додаткового ефекту). Систематизовано використання інтелектуальних технологій в стратегічному управлінні: аналіз і прогноз даних; автоматизації процесів за допомогою інтелектуальних систем; персоналізація досвіду клієнтів; управління талантами з використанням штучного інтелекту; прийняття обґрунтованих стратегічних рішень. Моделювання процесу впровадження інтелектуальних технологій в стратегічне управління організаційним розвитком дозволяє приймати обґрунтовані рішення, оцінювати їх ефективність, досягати стратегічних цілей. Проаналізовано теорії організаційного розвитку для визначення факторів, які необхідно врахувати при впровадженні інтелектуальних технологій: стадія розвитку організації; рівень знань і компетенцій; процес змін; поведінка співробітників; організаційна культура; взаємодія елементів системи та стейкхолдерів. Систематизовано можливості та виклики використання інтелектуальних технологій у стратегічному управлінні організаційним розвитком, що дозволило концептуально змоделювати процес оцінки ефективності для прогнозування і вибору рішення розвитку за різних сценаріїв, під впливом різних факторів. Елементи моделювання ефективності інтелектуальних технологій в управління організаційним розвитком: ціль; критерії; методи оцінки; вплив різних факторів; навчання персоналу; захист даних; створення екосистем. Наведені обмеження використання інтелектуальних технологій в стратегічному управлінні та способи їх подолання: розробка етичних принципів використання штучного інтелекту для мінімізації негативних наслідків таких як дискримінація – розробити та впровадити етичний кодекс, підтримувати культуру відповідальності та відкритого обговорення, дотримання законодавства; захист даних від кіберзагроз – впровадження стратегії кібербезпеки, використання сучасних технологій, оновлення програмного забезпечення, контроль доступу даних, моніторинг і співпраця з іншими компаніями, страхування кіберризиків; для ефективного використання інтелектуальних технологій потрібні фахівці з відповідними знаннями і навичками – навчати працівників, створювати команди експертів, наймати кваліфікованих спеціалістів; значні фінансові інвестиції для розробки і впровадження інтелектуальних систем – вибір оптимальних рішень, визначення пріоритетів, використання хмарних технологій, отримання грантів, кредитів, використання відкритого програмного забезпечення, поступове впровадження, аналіз результатів та корегування. Визначено напрямки для проведення подальших досліджень: формування екосистем для спільного вирішення складних завдань стратегічного управління; створення індивідуальних програм навчання, розвитку кожного співробітника.