ГЛОБАЛЬНІ ВИКЛИКИ ТА МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ У СФЕРІ МИРУ ТА БЕЗПЕКИ - Волоснікова, Наталія; Абрамов, Федір; Яцина, Вікторія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Стаття присвячена аналізу глобальних викликів у контексті міжнародних відносин у сфері миру та безпеки, зокрема з урахуванням сучасних геополітичних та соціально-економічних трансформацій. Автори досліджують вплив глобальних викликів на функціонування міжнародної безпеки, зокрема акцентуючи увагу на зміні пріоритетів міжнародних організацій у відповіді на новітні загрози, що постають перед світовим співтовариством. Особливу увагу приділено ролі міжнародних організацій, таких як Організація Об'єднаних Націй, Європейський Союз, НАТО, а також неурядових організацій у формуванні стратегії миротворчості, превентивної дипломатії та гуманітарної допомоги в умовах збройних конфліктів. У статті також детально аналізується вплив війни в Україні на міжнародні відносини та механізми забезпечення безпеки на глобальному та регіональному рівнях. Привернута увага до важливості ефективної координації міжнародних зусиль у сфері підтримки суверенітету держави, захисту прав людини та забезпечення мирного врегулювання конфліктів. В умовах війни в Україні міжнародні організації відіграють важливу роль у забезпеченні гуманітарної допомоги, контролю за дотриманням міжнародного права та сприянні процесу примирення. Розглядаються можливості для розвитку нових моделей міжнародної співпраці, що враховують потреби держав, які опинилися в умовах збройних конфліктів, а також важливість міжнародної солідарності у забезпеченні стабільності та безпеки в глобальному вимірі. Стаття підкреслює, що ефективне реагування на глобальні виклики вимагає від міжнародних організацій швидкої адаптації до нових умов, розвитку нових форм співпраці, а також покращення механізмів реагування на загрози, що виникають у світовій політиці. Оцінка ролі міжнародних організацій у сучасному світі дозволяє створити більш точне уявлення про їх місце та роль у формуванні нової системи міжнародних відносин, де взаємодія між державами та міжнародними інститутами стає ключовою умовою для забезпечення миру та безпеки.