ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ МАРКЕТИНГОВИХ ПРОЕКТІВ У ВОЄННИЙ ПЕРІОД - Васильцова, Світлана; Гасюк, Максим (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті розглядається значення проектного менеджменту у маркетингової діяльності в умовах кризових ситуацій, зокрема під час воєнного стану. Визначено необхідність адаптації управлінських процесів до нестабільного ринкового середовища, що включає цифровізацію, автоматизацію бізнес-процесів, впровадження сучасних методологій управління та стратегічне використання ресурсів. Аналізуються підходи до мінімізації ризиків, оптимізації витрат та підвищення ефективності маркетингових кампаній. Значна увага приділяється використанню аналітичних інструментів, CRM-систем та цифрових платформ для вдосконалення взаємодії з клієнтами. Дослідження демонструє, що гнучкі методології управління, такі як Agile та Lean, сприяють швидкому пристосуванню компаній до нових викликів та підтриманню конкурентоспроможності. Обґрунтовано важливість автоматизації процесів, персоналізованого маркетингу та ефективного управління інформаційними потоками для забезпечення стабільності бізнесу в умовах невизначеності. Окремо акцентується увага на можливостях стратегічного планування, зокрема визначенні ключових пріоритетів розвитку, адаптації бізнес-моделей та інтеграції інноваційних рішень. Особливу увагу приділено механізмам реалізації проектного менеджменту в маркетинговій діяльності, включаючи етапи розробки, впровадження та контролю виконання проектів. Використання ключових показників ефективності (KPI) та гнучких підходів до управління ресурсами дозволяє компаніям швидше реагувати на зміни ринкових умов. Також висвітлено питання формування ефективних команд у кризовий період, що передбачає розвиток лідерських якостей менеджерів, покращення внутрішньої комунікації та стимулювання інноваційної активності персоналу. Результати дослідження підкреслюють важливість цифрової трансформації, автоматизованого аналізу ринкових даних і персоналізації маркетингових стратегій для ефективного управління проектами в період економічної нестабільності. Визначено, що компанії, які використовують сучасні технології управління проектами, здатні не лише долати виклики кризових ситуацій, а й знаходити нові можливості для розвитку та посилення ринкових позицій. Отримані результати можуть бути корисними для науковців, маркетологів, менеджерів та керівників підприємств, які працюють в умовах нестабільної економіки та потребують ефективних підходів до управління проектами.