БЮДЖЕТУВАННЯ ПРОЄКТІВ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Стригуль, Лариса; Якименко-Терещенко, Наталія; Третякова, Катерина; Решетняк, Леонід (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті здійснено дослідження проблем та перспектив бюджетування проєктів управління якістю діяльності підприємств. Доведено, що до ключових аспектів управління проєктом, для підвищення якості діяльності підприємства слід додати вагому складову, а саме – виокремлення статті управління мотивацією персоналу, через підвищення мотивації працівників, як шляхом матеріального стимулювання так і поліпшенням умови праці, одночасно із реалізацією проєкту. Ця складова міститься в основі системи управління якості на засадницьких принципах. Тобто бюджетування проєктів управління якістю діяльності підприємства повинно відповідати не лише принципам ефективності впровадження та реалізації проєкту, але й основоположним принцимам загального управління якістю TQM, відповідно до вимог ISO 9000. Визначено, що бюджетування проєктів управління якістю діяльності підприємств на сучасному етапі господарювання, повинно включати структурні елементи: управління методами контролю витрат, та їх розподілу відповідно етапу реалізації для поліпшення якості проєкту; управління доходами для забезпечення та удосконалення якості; управління інвестиціями та капітальними витратами на засадах дотримання та удосконалення координації; управління грошовими потоками підприємства на основі впровадження ефективної системи оптимізації та контролю; управління процесом фінансового аналізу та формування звітності; управління ризиками на засадах впровадження сучасних інформаційних технологій управління якістю підприємства; використання технологій моделювання бізнес-процесів у фінансовому управлінні; управління якістю проєктів та способи забезпечення якості проєкту; управління персоналом на основі поєднання єдиноначальності, колегіальності, активності персоналу всіх рівнів, на засадах економічних, моральних і матеріальних стимулів.. Проведене дослідження показало, що для формування цілісного розуміння про стратегічні напрямки розвитку підприємств на принципах реалізації сучасних систем управління якістю, підходи до бюджетування проєктів управління якістю діяльності, які сформувалися в наукових джерелах та нормативно-правовій базі набувають нових рис та ознак, які доцільно враховувати для подальшого розвитку підприємства.