ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛІКВІДНОСТІ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ - Яцина, Вікторія; Кочетова, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
В умовах глобалізації та економічної нестабільності питання забезпечення ліквідності банківських установ набуває критичного значення. У статті розглянуто фактори, що впливають на ліквідність банків в Україні, зокрема внутрішні та зовнішні, з урахуванням викликів, спричинених війною, економічною кризою, пандемією та іншими несприятливими умовами. Поглиблено аналізуються теоретичні основи ліквідності, зокрема її трактування як "резерву" та "потоку". Обґрунтовано важливість управління активами та зобов'язаннями для досягнення стабільності банківського сектору, а також оцінено ефективність існуючих механізмів забезпечення ліквідності. У статті визначено, що фінансова стійкість банків залежить від узгодженого управління короткостроковими та довгостроковими зобов'язаннями, підтримання належного рівня резервів і впровадження сучасних методів контролю ліквідності. Особливу увагу приділено впливу регуляторної політики Національного банку України як ключового зовнішнього фактора забезпечення стабільності. Крім того, розглянуто міжнародний досвід у сфері ліквідності, включаючи впровадження показників LCR (Liquidity Coverage Ratio) та NSFR (Net Stable Funding Ratio). Проаналізовано основні теорії управління ліквідністю, такі як теорія "компромісу" та "ієрархії", які дозволяють краще зрозуміти підходи до підтримки фінансової стійкості банків. Запропоновано інструменти для забезпечення ліквідності, зокрема скорочення термінів погашення активів, диверсифікацію джерел фінансування, використання державних програм підтримки та впровадження нових фінансових інструментів із відповідними термінами погашення. Результати дослідження вказують на необхідність розробки адаптивних стратегій управління ліквідністю з урахуванням сучасних економічних викликів. Запропоновано інтеграцію результатів дослідження в загальну стратегію розвитку банківської системи, що сприятиме її стійкості, конкурентоспроможності та надійності в умовах глобальних змін.