ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРИ СОБІВАРТОСТІ ПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ЯК ФАКТОРА ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Косенко, Олександра; Косенко, Андрій; Єршова, Наталя; Мащенко, Марина; Погорєлов, Сергій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті досліджено, як рівень собівартості продукції впливає на ефективність функціонування промислових підприємств в умовах сучасної економіки. Розкрито роль собівартості як ключового фактору, що формує економічний потенціал і результативність виробничої діяльності. Автори аналізують структуру витрат, методи їх обліку та надають шляхи оптимізації. У роботі представлено практичні поради з підвищення виробничої ефективності через управління витратами. Проведено всебічний аналіз структури витрат, їх динаміки та факторів формування собівартості – таких як ресурсомісткість, енергоспоживання, технічний рівень виробництва та управлінські підходи. Особливу увагу приділено необхідності раціоналізації витрат і удосконаленню обліку та контролю як основним інструментам забезпечення конкурентоспроможності. Запропоновано використання методів аналізу беззбитковості, обліку за центрами відповідальності, нормативного обліку та калькулювання по видах продукції. Застосування цих методів дозволяє своєчасно виявляти неефективні витрати, порівнювати показники за періодами та приймати обґрунтовані управлінські рішення. Серед пріоритетних заходів зі зниження собівартості виділено впровадження енергоощадних технологій, автоматизацію виробництва, оптимізацію логістики й управління запасами, перегляд постачальницьких умов, а також стимулювання працівників до продуктивної праці. На прикладі узагальненого промислового підприємства проаналізовано, як окремі компоненти витрат впливають на рівень рентабельності, підкреслюючи важливість постійного моніторингу собівартості для запобігання збиткам та швидкого реагування на зміну ринкових умов.