ПОДАТКОВА БЕЗПЕКА ЯК СКЛАДОВА МЕХАНІЗМУ ДІАГНОСТИКИ КРИЗОВОГО СТАНУ - Юр’єва, Ірина (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
На сучасному етапі у податковій сфері все більшої актуальності набуває аналіз впливу оподаткування на діяльність підприємств та держави. Становлення принципово нової моделі взаємовідносин між ринковими суб’єктами в межах податкових відносин обумовило виникнення нових завдань у сфері оподаткування, які вимагають врахування податкової складової під час розробки управлінських рішень, питання податкової безпеки як стану захищеності економічних інтересів платників податків, держави та суспільства в цілому гарантує дотримання податкового законодавства всіма учасниками податкових відносин. Справедливе та неупереджене адміністрування податків, захист прав та законних інтересів платників податків, забезпечення надходжень до бюджетів на рівні, необхідному для виконання функцій держави. Забезпечення податкової безпеки – це складне завдання, яке потребує постійного вдосконалення податкової системи, підвищення кваліфікації кадрів податкових органів, а також співпраці з платниками податків. Дослідження виявило, що податкова безпека є ключовим елементом системи фінансової безпеки, забезпечуючи стабільність і розвиток усіх її складових. Податки виступають основним джерелом фінансових ресурсів держави, необхідних для задоволення суспільно важливих потреб та підтримання життєдіяльності суспільства. У разі неефективної податкової політики можливе зростання тіньової економіки, що призводить до втрат бюджету та зниження соціальної стабільності. Механізм податкової безпеки включає правові, організаційні та економічні заходи для своєчасного виявлення кризових явищ і запобігання податковим ризикам. Важливими аспектами є дотримання законодавства, ефективне адміністрування податків та міжнародне співробітництво. Цей підхід дозволяє зберігати економічну безпеку та мінімізувати ризики в умовах глобалізації.