ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ БІЗНЕС-РІШЕНЬ ПІДПРИЄМСТВА ПІД ЧАС РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНИХ СТАРТАП-ПРОЕКТІВ - Гаврись, Ольга; Майстро, Руслана; Линник, Олена (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті розглянуто деякі аспекти сучасного розвитку інноваційного підприємництва та економічного обґрунтування на підприємствах бізнес рішень стосовно реалізації стартап проектів. Наголошується, що різні потрясіння, в тому числі військові дії, які зараз переживає Україна, соціальні конфлікти, екологічні катаклізми можуть зупинити розвиток економіки будь-якої країни або відкинути її назад, а рушійними силами сучасної економіки є інтелект, знання та нові ідеї. Було доведено, що існує позитивна тенденція розвитку технологічного підприємництва через стартап діяльність та її вплив на прогрес в Індустрії 4.0. Аналіз наукових джерел показав, що географія досліджень інноваційних стартап-проектів дуже широка і охоплює практично всі континенти та більшість країн світу, але тема настільки актуальна та багатогранна, що потребує подальшої наукової розробки. Розглянуто окремі результати дослідження Global Entrepreneurship Monitor (GEM) за 2023-2024 роки та зроблено висновки щодо взаємозв’язку між рівнем життя населення країни та активністю його інноваційної підприємницької діяльності. Доведено, що інноваційна діяльність, хоч і пов’язана з високими ризиками, має потенційно високу прибутковість у разі успішної реалізації стартап-проекту, що безумовно приваблює інвесторів. Вивчення статистики показує, що, працюючи у сфері інноваційного підприємництва, не варто бути надто оптимістичним, адже близько 90% стартапів зазнають краху. Виявлено, що основними причинами провалу стартап-проектів є відсутність/вичерпання фінансування та невідповідність продукту ринку, що підкреслює необхідність ретельного обґрунтування бізнес-рішень щодо розробки та реалізації стартапів. Проаналізовано формалізовані та неформалізовані методи прийняття бізнес рішень. З’ясовано, що фінансово-економічне обґрунтування стартап-проекту має містити інформацію про початкові витрати, операційні витрати, доходи, прибуток, суму податків, термін окупності проекту.