КРИПТОВАЛЮТА ЯК ІНСТРУМЕНТ ФІНАНСОВОГО РИНКУ - Сухомлин, Василь (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Метою дослідження є визначення особливостей функціонування, ролі та місця криптовалют у системі фінансового ринку. Ринок криптовалют, що виник трохи більше десяти років тому, зазнав швидкого розвитку та трансформацій, ставши важливою частиною глобальної фінансової системи. Сьогодні ринок криптовалют являє собою складну систему, яка включає тисячі різних монет і токенів, блокчейн-платформи, криптовалютні біржі, гаманці та інші інфраструктурні елементи. Обсяг капіталізації цього ринку сягає кількох сотень мільярдів доларів, а щоденні обсяги торгів можна порівняти з традиційними фондовими біржами. Результати проведеного дослідження дозволили визначити особливості функціонування, атрибутивні ознаки та функції криптовалют, визначити роль і місце ринку криптовалют у системі фінансів. В ході проведення дослідження визначено, що спроби регулювання та стабілізації цін на ринку криптовалют через впровадження деривативів повністю не вирішили поставлену задачу. Визначено, що ринок криптовалют залишається залежним, головним чином, від попиту та пропозицій, а також від новинної стрічки. Однак, використання криптовалют як інвестиційного інструменту сприяє поступовій стабілізації ринку і посиленню їх впливу та ролі у глобальній фінансовій системі.