РОЗРОБКА СТРАТЕГІЙ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ МОНЕТИЗАЦІЄЮ В ЦИФРОВОМУ МАРКЕТИНГУ БАНКІВ - Татаринцева, Юлія; Осипова, Світлана (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Об'єктом дослідження є цифровий маркетинг у банківському секторі. Проблема, що вирішувалася, стосувалася розробки ефективних стратегій монетизації та визначенні впливу маркетингових витрат на фінансові результати банків. Отримані результати показали, що маркетингові витрати мають значущий позитивний вплив на чистий процентний дохід та чистий комісійний дохід банку. Зокрема, R-квадрат для чистого процентного доходу склав 0.959 (p-значення = 0.021), а для чистого комісійного доходу – 0.928 (p-значення = 0.037). Водночас вплив маркетингових витрат на прибуток за звітний період виявився менш значущим: R-квадрат = 0.400, p-значення = 0.039, коефіцієнт = 8.8095. Це можна пояснити впливом множинних факторів на кінцевий прибуток банку, включаючи операційні та податкові витрати, коливання на валютних ринках та зміни у вартості активів. Особливості цих результатів полягають у підтвердженні ефективності маркетингових заходів у збільшенні доходів від банківських операцій. Параметри, які враховуються в матриці стратегій, включають рівень маркетингових витрат банку та його фінансові цілі. Виділено наступні стратегії: реструктуризаційна, удосконалююча, розвиваюча, консервативна, просувальна, агресивна, оптимізаційна, інноваційна, експансивна. Практичне використання результатів можливе у сфері банківського цифрового маркетингу для оптимізації витрат на рекламу та просування послуг. Таким чином, дослідження пропонує цілісний підхід до розробки стратегій фінансового управління монетизацією в цифровому маркетингу банків. Це дозволяє обґрунтувати та впровадити ефективні стратегії для підвищення фінансової стабільності та конкурентоспроможності банківських установ.