ПОНЯТТЯ ТА НЕОБХІДНІСТЬ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ - Погорєлов, Сергій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
До інноваційних проєктів відносять: придбання житла та товарів тривалого використання (для фізичних осіб); придбання обладнання; витрати на наукові дослідження та дослідно-конструкторські роботи; рекламні витрати та ряд ін. витрат; будівництва шляхів та інших значних об’єктів спільно національного призначення. У вітчизняній практиці існує різна класифікація у тому числі й аналогічна приведеній вище. Використовують також класифікацію, засновану на виділенні рис інвестиційних проєктів: величина інвестицій (значні, середні, дрібні); за типом можливих прибутків (скорочуючі витрати; збільшення прибутку, забезпечення виходу на міжнародні ринки, забезпечення соціальної ефективності; зниження ризиків у виробництві та збуті); за типом відносин (альтернативні, замінюючи т ін. ); за відношенням до ризику (ризикові та без ризикові). У всіх галузях та на різних рівнях (прийняття рішень та ін. ) мається велика кількість різних можливостей, які фінансуються з обмежених джерел і фінансових коштів, тому приходиться оптимізувати інвестиційні рішення. Теорія оцінки економічної ефективності інвестиційних проєктів спрямована на отримання відповіді на 3 головні питання: які конкретні інвестиційні проєкти повинна прийняти фірма; який загальний об’єм капітальних вкладень повинна зробити фірма; з яких джерел може фінансуватися інвестиційний портфель фірми. Відповіді на ці питання взаємно зв’язані. При цьому проблема не зводиться до простого рішення про те, який напрямок фінансувати. Оскільки об’єм позичання та розміри емісії акцій знаходиться під наглядом фірми, тому рішення про вибір інвестиційного проєкту та джерела фінансування повинно прийматися одночасно. При цьому, економічне зростання, за останні 15 років за кордоном, технічний прогрес призвів до поширення інвестиційних можливостей навіть у фірм з невеликими власними коштами.