ВПЛИВ ОЦІНОК ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ЗА СПРАВЕДЛИВОЮ ВАРТІСТЮ НА ЗМІНУ ЦІН НА АКЦІЇ - Кузнецова, Світлана; Івахно, Павло (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Фінансова звітність компанії повинна надавати інформацію, яка є корисною для прийняття рішень зацікавленими сторонами. Це може включати інформацію про фінансові показники компанії, фінансовий стан і грошові потоки. Оцінка фінансових інструментів за справедливою вартістю може мати значний вплив на ціни акцій банків. Банки, які застосовують облік за справедливою вартістю для фінансових інструментів, можуть відчувати більшу варіативність цін на свої акції порівняно з банками, які не використовують цей метод. Мета цього дослідження полягає в тому, щоб дослідити взаємозв’язок між обліковою оцінкою фінансових інструментів за справедливою вартістю та змінами цін на акції банків. Дослідження має на меті визначити, чи існує зв’язок між оцінкою справедливої вартості фінансових інструментів та змінами цін на акції, і якщо так, то якою мірою цей зв’язок існує. Дослідження також може бути спрямоване на виявлення будь-яких факторів, які можуть вплинути на цей зв’язок, і надання інформації та рекомендацій для зацікавлених сторін, таких як інвестори, регулятори та фінансові установи. Виходячи з досягнутих результатів, досліджена необхідність оптимального та точного використання показників справедливої вартості через їх вплив на результати діяльності компанії, а також більш чітке дотримання банками міжнародних стандартів фінансової звітності щодо оцінки справедливої вартості фінансових інструментів. І, таким чином, це може призвести до підвищення точності прогнозів і збільшення довіри користувачів фінансової звітності до прийняття рішень. Висновки дослідження можуть сприяти доповненню наявної наукової літератури про вплив обліку справедливої вартості на ціни акцій і забезпечити подальше розуміння цього питання. Результати дослідження можуть бути використані банками, для оцінки потенційного впливу впровадження обліку справедливої вартості для фінансових інструментів на курс акцій.