ФОРМУВАННЯ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ В РІЗНИХ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ - Фальченко, Олена (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті приведена сутність систем бухгалтерського обліку різних країн з їх основними рисами, які відображають вимоги до методів та процедур ведення бухгалтерського обліку в різних країнах та складання облікової політики та класифікації систем бухгалтерського обліку. Розглянуто сутність облікової політики, яка містить конкретні принципи, основи, умови, правила та практика, які прийняті компанією для підготовки та складання фінансової звітності. Проаналізовано термін облікової політики з точки зору національних та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та фінансової звітності, в яких є рекомендації до складання облікової політики в різних зарубіжних країнах для організації бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, а також диференційований підхід до формування облікової політики. Виявлено фактори, які впливають на формування облікової політики в різних зарубіжних країнах, які залежать від діяльності компаній і підприємств, вплив законів про компанії на бухгалтерський облік, важливість розрахунку прибутку, вплив податкового законодавства, значення інфляції. Розглянуто основну мету формування облікової політики в різних країнах, чинники, які впливають на її складання, основні складові для складання облікової політики для різних зарубіжних країн. Визначено основні завдання формування облікової політики, на прикладі зарубіжних країн з зазначення особливостей ведення та організації бухгалтерського обліку в межах країн та принципи, які впливають на формування облікової політики для вірного складання фінансової звітності. Зазначено етапи формування облікової політики для різних зарубіжних країн, яка є фундаментом системи бухгалтерського обліку для визначення фінансового результату, який є основним критерієм успішної роботи будь-якого підприємства різних країн. Рекомендовано на основі проведеного дослідження заходи для ефективного формування облікової політики на прикладі різних зарубіжних країн. Зроблено висновок, що формування облікової політики є головним інструментом в різних країнах, для визначення фінансового результату будь-якого підприємства, метою його діяльності.