СИСТЕМА УДОСКОНАЛЕННЯ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ - Кучерява, Анна; Горовий, Дмитро (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
На сучасному етапі розвитку економіки питання системи удосконалення мотивації персоналу на підприємстві є досить актуальним. Адже в умовах сьогодення проблемою виступає недосконалість мотиваційної системи на підприємствах, брак коштів, які можна було б спрямувати на розвиток мотиваційної системи підприємства, ще однією важливою проблемою є те, що вітчизняні організації майже не звертають увагу на умотивованість своїх підлеглих. Також при виборі системи мотивації можна стикнутися з проблемою її ефективності серед працівників. Зазвичай, більшою популярністю користується матеріальне стимулювання праці, та на сучасному етапі розвитку все більше увагу приділяють нематеріальному стимулюванню, яке дає можливість, за правильно обраного підходу до кожного робітника, розкрити його максимальний потенціал, що розкриє не лише його як особистість, а й покращиться результативність організації. Так як система мотивації персоналу має велике значення для кожної існуючої фірми, даний процес вивчали такі зарубіжні вчені та вітчизняні: А. Маслоу, Г. Герцберг, Е. Мак-Грегор, Е. Мейо, М. В. Врум, О. С. Іванілов ін. Кінець 70-х – початок 80-х років минулого століття був досить насиченим щодо вивчення та аналізу поведінки людини й завдяки цьому світ побачив труди «Дженерал Моторс», IBM, японських «гуртків якості», й значний внесок щодо вивчення системи мотивації персоналу зробили вітчизняні вчені: М. Вольський, Г. Цехановецький, Т. Ф. Степанов, І. В. Вернадський, І. Я. Франко, О. О. Гетьман, В. М. Шаповал, Г. О. Швиданенко, В. Г. Васильков, Н. П. Гончарова, С. Ф. Покропивний, Н. І. Склярук, О. І. Славута, Л. І. Шваб та інші. Та сьогоднішній економічний етап потребує нових запроваджень через досить складну ситуацію, яка виникла через пандемію COVID-19 на початку 2020 року в Україні, саме тому дана стаття має актуальний посил щодо удосконалення системи мотивації персоналу. Метою даної роботи є: систематизація теоретичних положень та обґрунтування практичних рекомендацій на сучасному етапі економіки щодо розробки мотиваційної системи на підприємствах. Це дозволить запровадити удосконалення в мотиваційні системи, які використовують організації. Таким чином, можна зробити висновок, що проблема пов’язана із системою мотивації посідає одне із головних місць у роботі організації, адже вдала система мотивації для працівників організації – це в першу чергу підвищення продуктивності роботи співробітників, як наслідок скорочення часу виробництва та підвищення прибутків підприємства. Керівництво має усвідомити та правильно організувати систему мотивації для працівників, тому що саме правильно підібрана система мотивації дає можливість максимально розкрити потенціал робітника. Отже, якщо система мотивації є розвинутою, то це дає змогу підприємству бути конкурентоспроможним та підвищує кінцевий результат його діяльності.