СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Чепіжко, Олена (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
У статті досліджено сучасний стан та проблеми розвитку підприємств електротехнічної промисловості України в цілому та, зокрема, підприємств з виробництва електророзподільної та контрольної апаратури у співставленні з загальними тенденціями електротехнічної галузі; виявлено тенденції та здійснена оцінка перспектив розвитку суб’єктів господарської діяльності електротехнічної галузі. Важливість дослідження зумовлена значенням впливу електротехнічній промисловості на забезпечення ефективного функціонування і конкурентоспроможності всіх сфер вітчизняної економки завдяки постійно зростаючому попиту на електротехнічну продукцію та швидкий зміні потреб споживачів. У статті проведено аналіз динаміки зміни індексів виробництва підгалузей машинобудування України, який дозволяє стверджувати що стан виробництва продукції електротехнічної промисловості, відображає проблеми та тенденції розвитку як інших галузей машинобудування, так й, в цілому, всієї промисловості України. Наголошено, що особливе значення для розвитку підприємств має такі проблеми як низький технічний рівень виробництва, невідповідність продукції вимогам світового ринку та недосконалість методів керування господарською діяльністю підприємств, проблема низької якості інвестиційного попиту. У результаті дослідження динаміки та пріоритетів здійснення інноваційної діяльності у вітчизняній промисловості виявлено тенденцію високої волантильністі розвитку інноваційної активності промислових підприємств. Проведене дослідження показало, що виробництво товарної групи - «Електророзподільна та контрольна апаратура» має одну з найбільш стабільних динамік розвитку виробництва у порівнянні з виробництвом інших товарних груп електротехнічної промисловості протягом періоду дослідження, що свідчить про наявність економічного потенціалу зростання підприємств з виробництва електророзподільної і контрольної апаратури. За результатами дослідження запропоновано заходи щодо підвищення конкурентоспроможності підприємств електротехнічної галузі.