ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ МЕХАНІЗМУ ІННОВАЦІЙНОГО УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Посохов, Ігор; Жадан, Юлія; Кабиш, Анна; Падалка, Павло (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
Проаналізовано публікації з управління ризиками на підприємстві та з необхідності створення або удосконалення механізму управління підприємством шляхом впровадження механізму управління ризиками. Оцінено ефективність функціонування системи управління ризиками Приватного товариства з іноземними інвестиціями Дніпропетровський олійно-екстракційний завод (ПРАТ ІІ «ДОЕЗ»). Удосконалено науково-методичний підхід з оцінки ефективності впровадження механізму інноваційного управління ризиками переробних підприємств України на підставі використання чинника NPV. Запропоновано використовувати підхід, який будується на аналізі NPV в цілому по всіх напрямках діяльності підприємства, враховуючи його зміну в залежності від функціонування механізму інноваційного управління ризиками. У разі виникнення випадків від’ємної величини Y, що свідчить про недостатню ефективність заходів з управління ризиками переробних підприємств України, підприємствам слід проводити ретельний аналіз систем оцінки ризиків з метою підвищення точності оцінки ризиків та вартості реалізації заходів з управління ризиками і оптимізувати витрати на фінансування системи заходів з управління ризиками, підприємствам слід більш ефективно використовувати відомі інструменти ризик-менеджменту, підприємствам раз на місяць слід проводити моніторинг заходів з управління ризиками, корегувати та контролювати достовірність оцінки ризиків та вартість реалізації заходів з управління ризиками, фінансовий та інвестиційний види ризику, що мають більш привабливі умови альтернативного інвестування, слід страхувати у страхових компаніях. Як практичне впровадження наведеного методичного підходу з оцінки ефективності впровадження механізму інноваційного управління ризиками на підставі використання чинника NPV виконано відповідні розрахунки за формулами (5)-(12) для одинадцяти аналізованих переробних підприємств олійно-жирової галузі України. Зроблено висновок, що впровадження механізму інноваційного управління ризиками може привести до зменшення інтегрального ризику на 2-3 %.