ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ СІЛЬСКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА - Фальченко, Олена; Яцина, Вікторія; Кочетова, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
У статті сільськогосподарських підприємств за видом економічної діяльності як юридичної особи, основним видом діяльності якої є вирощування й переробка сільськогосподарської продукції та специфіку сільського господарства, як виду економічної діяльності. Розглянуто фінансові результати сільськогосподарських підприємств як економічну категорію, яка відображає результативність діяльності сільськогосподарського підприємства. Проаналізовано загальну методику визначення фінансових результатів сільськогосподарської діяльності на відповідність реальній моделі ринкової економіки. Виявлено існуючі суттєві особливості формування фінансових результатів в сільськогосподарських підприємствах, які зумовлені прийнятою законодавчою базою, в якої визначені біологічні активи і регламентований порядок їх визнання, оцінки і обліку та відповідно якої належать складові фінансових результатів сільськогосподарських підприємств, а також особливості формування фінансового результату в сільськогосподарських підприємствах у зв’язку із специфікою виробничо-господарської діяльності галузі. Розглянуто склад доходів сільськогосподарських підприємств і склад витрат сільськогосподарських підприємств, завдяки чому прибуток визначається по кожному виду діяльності окремо шляхом порівняння доходів та витрат на сільськогосподарських підприємствах. Визначено основне внутрішнє джерело формування фінансових результатів сільськогосподарських підприємств, яке є прибуток та його вплив на господарську діяльність в сільському господарстві. Зазначено суттєвий вплив на розмір та формування фінансових результатів сільськогосподарських підприємств оцінки продукції за справедливою вартістю при первісному визнанні. Рекомендовано на основі проведеного дослідження порядок методики формування фінансових результатів сільськогосподарських підприємств в бухгалтерського обліку. Зроблено висновок, що формування фінансових результатів сільськогосподарських підприємств є надзвичайно важливим аспектом їх діяльності і передбачає розробку певних організаційно-методичних заходів з метою створення цілісної системи управління прибутком підприємств.