РИЗИКИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ ТА КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ - Майстро, Руслана; Васильцова, Світлана (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
Досліджено ризики в умовах пандемії COVID-19 для підприємств та економіки України, до яких відносять зовнішні та внутрішні ризики. Зазначено, що дотепер відсутній ефективний механізм компенсації збитків від карантинних обмежень підприємництву і працівникам та, на жаль, немає чіткого бачення реалізації антикризової стратегії розвитку економіки в таких умовах. Досліджено тематичний випуск Консенсус-прогнозу та здійснено аналіз оцінки ризиків для підприємств та економіки України на основі опитування експертів та молоді. Зазначено, що згортання діяльності підприємств України здатне спричинити руйнівні системні наслідки для національної економіки, а саме: спад ВВП та погіршення макроекономічних дисбалансів, дестабілізація банківської системи внаслідок неплатоспроможності суб’єктів підприємництва, збільшення безробіття, нарощення дебіторської та кредиторської заборгованості. Визначено перспективні напрямки діяльності підприємств в умовах пандемії, основним з яких є цифровізація економіки та бізнес процесів, темпи росту якої незначні від 1% до 5%. При цьому позитивні тенденції цифровізації переважатимуть у галузях: фінансова, страхова, роздрібна торгівля, охорона здоров’я. Зазначено, що вплив пандемії COVID-19 на розвиток процесів автоматизації виробництва та впровадження цифрових технологій в Україні буде нерівномірним. Визначено основні заходи з підтримки діяльності українських підприємств з боку держави, серед яких реалізація антикризового Плану дій щодо підтримки підприємництва в умовах карантинних заходів та у період економічного відновлення, сприяння збереженню та розширенню ринків збуту для підприємств в умовах обмежень, впровадження заходів для недопущення корупційних зловживань, спрощення податкового адміністрування, стимулювання цифрових трансформацій.