АУТСОРСИНГ ПАТЕНТНИХ, ЛОГІСТИЧНИХ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОСЛУГ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ НА ПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ - Перерва, Петро; Маслак, Ольга; Кобєлєва, Тетяна; Кучинський, Володимир; Ілляшенко, Сергій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
В статті доведено, що аутсорсингові технології активно формуються в галузях, схильних до швидких змін, де постачальниками послуг аутсорсингу є підприємства-аутсорсери, а замовниками - підприємства-аутсорсі. Створення таких технологій дозволяє кожному підприємству йти по шляху спеціалізації всього лише кількох своїх компетенцій і одночасно встановлювати тісні взаємозв'язки, необхідні для інтеграції різних компетенцій. Гнучкість цих взаємозв'язків дозволяє швидко адаптуватися до зовнішніх змін, забезпечувати стійку конкурентоспроможність підприємства. У світовій практиці аутсорсингу лідируючі позиції передачі послуг стороннім підприємствам займають інформаційні технології, частка цього виду аутсорсингу становить 28%, 11% у фінансовому секторі, 15% в секторі продажів і маркетингу і 9% в секторі управління. Сектор виробництва займає 14%, а решта 22% належать іншим різним секторах, таким як туризм, обслуговування, логістика, управління нерухомістю і т.д. У 2019 на аутсорсинг було затрачено 1,9 трильйонів доларів. Понад 176 млн. дол. заробітної плати переведені в азіатські та африканські країни, в зв'язку з більш дешевою робочою силою. Деякі економісти пророкують, що до 2025 року в сфері аутсорсингу будуть зайняті понад 3,5 мільйона робочих місць в США, Китаї та Індії. Послуги в області логістики та патентування об'єктів інтелектуальної власності не займають велику частку ринку. Це пояснюється високою вартістю цього виду послуг і їх значною роллю в забезпеченні стабільності та стійкості бізнесу. Згідно з рейтингом IDC, в сфері патентних послуг явним лідером є компанія США - IBM GlobalServices. Авторами проведено детальний аналіз практики перекладу послуг в сфері патентування та інформаційних технологій на промислових підприємствах Північно-Східного промислового регіону України. Запропоновано конкретні науково-методичні рекомендації щодо розвитку ринку аутсорсингу патентних та інформаційних послуг для промислових підприємств України.