ГЛОБАЛІЗАЦІЯ ЯК ТЕНДЕНЦІЯ РОЗВИТКУ СУЧАСНОЇ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Максименко, Яна; Кропива, Валерія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
У статті досліджено глобалізацію як тенденцію розвитку сучасної світової економіки. Метою даної статті є аналіз процесу глобалізації, виявлення її сутності, проявів, взаємозв’язків з іншими тенденціями розвитку світової економіки, наслідків глобалізації. Конкретизовано визначення глобалізації в широкому і вузькому смислі. Проаналізовано підходи до визначення факторів, що обумовлюють глобалізацію. Розкрито прояви глобалізації. Продемонстровано взаємозв’язок між глобалізацією, інтернаціоналізацією, інтеграцією та транснаціоналізацією. Охарактеризовано індекс рівня глобалізації країн світу. Зазначено, що лідерами цього списку є Швейцарія, Нідерланди, Бельгія, на останньому місці знаходяться Віргінські Острови, Україна в цьому рейтингу знаходиться на 45 місці. Розкрито наслідки глобалізації. Серед позитивних наслідків виявлено такі: сприяння більш ефективному використанню ресурсів, посилення міжнародної конкуренції, сприяння технологічному розвитку, економічному зростанню, можливість мобілізації значних фінансових ресурсів і розв’язання глобальних проблем. До негативних наслідків належать: нерівномірність розподілу переваг від глобалізації, посилення соціальної поляризації, вірогідність виникнення диспропорцій, погіршення стану навколишнього середовища. Визначено фактори, що детермінують ступінь і характер впливу глобалізації на національні економіки, головні серед них такі: макроекономічна стабільність, рівень економічного розвитку, фінансова стабільність, диверсифікованість економіки і міжнародних економічних відносин. Підкреслено, що існування позитивних і негативних наслідків глобалізації обумовлює пошук шляхів отримання максимального позитивного ефекту і нівелювання негативного, що можливо за умови створення сприятливого середовища для розвитку національної економіки, співробітництва з іншими країнами світу.