ДО ПИТАННЯ ПРО АДАПТАЦІЮ ПЕРСОНАЛУ - Погорєлова, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
Метою даної статті є вивчення процесу адаптації персоналу в організації. Для досягнення поставленої мети розглядаються різні трактування терміна "адаптація персоналу" в науковій літературі. Метою є вивчення пристосування поведінки працівника до нового організаційного оточення. Особливу увагу приділено розгляду групи факторів, що впливають на дії людини в організації. У статті розглядається адаптація як спосіб первинного залучення персоналу в трудовий процес і інструмент утримання співробітників. Крім того, адаптація є елементом більш повного занурення співробітників на посаду, щоб цілі були швидше реалізовані. Наведено класифікацію форм і видів адаптації. Описується послідовність дій, які необхідно виконати для організації процесу адаптації. Визначаються відповідальні особи і орієнтаційна програма введення в посаду. Підкреслюється важливість адаптації персоналу як елементу системи управління підприємством. Зроблено висновок, що адаптація покликана задовольняти потреби організації в кількісному і якісному складі персоналу. Чим швидше працівник почне якісно виконувати покладені на нього обов'язки, тим істотніше буде результат для організації. Грамотно використовуючи і накопичуючи нові знання, навички та вміння, персонал створює конкурентні переваги організації, тим самим забезпечуючи їй стабільне функціонування в зовнішньому середовищі. Правильна адаптація може бути фінансово вигідною для компанії. За короткий термін можна досягти максимальної ефективності від співробітника при його успішній адаптації в організації. Ця стаття має велике значення для розуміння факторів, які можуть підвищити мотивацію нових працівників.