СТАТИСТИЧНІ ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ АНАЛІЗУ ПРИБУТКОВості провідних галузей за версією FORTUNE 500 - Ширяєва, Наталя; Cоляник, Алеся; Коваль, Валерія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
Дане дослідження присвячене простежуванню бізнес-тенденцій на світовому ринку. Метою роботи є аналіз топ-10 списку Fortune 500 за останні 10 років, який демонструє економічні показники провідних компаній, які вказують на тенденції секторів і галузей, які знаходяться в топі. Ця стаття являє собою огляд списку найбільших корпорацій, як державних, так і приватних, в США, який був опублікований в Fortune 500. Більш того, список Fortune 500 надає інформацію про прибуток за фінансовий рік, зміни в доходах і прибутку, кількості працівників, секторі, індустрії та місцезнаходження (місто і штат) досліджуваних корпорацій. Таким чином, дане дослідження наочно ілюструє аналіз вихідних даних і вивчення змін між доходами і прибутком різних компаній, a також зміну домінування в сферах їхнього середовища бізнесу. Інформація з Fortune 500 дозволяє використовувати візуалізацію як інструмент, який допомагає проводити порівняльний аналіз по декільком компаніям зі списку. Для проведення аналізу були обрані 10 перших компаній з 500, що складає 5% від загальної кількості, але вплив їх діяльності на економіку колосальне. Були проаналізовані прибуток, дохід і кількість обраних індустрій. Ці дані були оброблені і візуалізовані за допомогою програми MS Excel. Примітно, що динаміка змін в індустріях за 10 років значна. З'ясувалося, що індустрія охорони здоров'я надзвичайно «виросла» і зайняла 40% перших 10-ти позицій в Fortune 500. Індустрія охорони здоров'я була розглянута більш докладно. Також були проаналізовані позиції компаній охорони здоров'я за попередні роки так, щоб продемонструвати зростаючу популярність індустрії. Всі зміни в топі пов'язані з модернізацією і технічним розвитком в світі, які впливають на збільшення або зменшення доходу та / або прибутку відповідних компаній. Наочним прикладом стабільного зростання виявилася галузь роздрібної торгівлі - компанія Walmart, а індустрія охорони здоров'я набирає все більшої популярності, що викликано бурхливим збільшенням зацікавленості людей щодо здоров'я та поява глобальної пандемії - COVID-19, яка впливає не тільки на місцевий ринок, а й на світовий ринок.