ВНУТРІШНІЙ ФІНАНСОВИЙ АУДИТ ЯК ПРЕВЕНТИВНА КОНТРОЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ - Білобровенко, Тетяна; Лісовий, Андрій; Рябчук, Оксана (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Статтю присвячено ролі внутрішнього фінансового аудиту у сфері публічних закупівель в Україні. Метою статті є визначення ролі внутрішнього фінансового аудиту як інструменту запобігання зловживанням у сфері публічних закупівель шляхом аналізу та систематизації теоретичних основ, практичних аспектів здійснення внутрішнього фінансового аудиту, а також розробки рекомендацій для підвищення його ефективності, прозорості та раціонального використання бюджетних коштів. Система публічних закупівель в Україні представляє собою досить потужну і складну систему, якій притаманні постійні зміни та пристосування до сучасних реалій ситуації в Україні, зокрема військового стану. З метою попередження правопорушень та забезпечення превентивної функції контролю, підкреслено значення внутрішнього фінансового аудиту питань публічних закупівель та обґрунтовано необхідність запровадження його обов’язковості в установах державного сектору. Це в свою чергу забезпечить зменшення кількості правопорушень, суми незаконного використання бюджетних коштів, які виявляють органи зовнішнього контролю за закупівельною діяльністю та попередить адміністративні штрафи з посадових (службових) та уповноважених осіб та керівництва замовника. Досліджено законодавчі та нормативно-правові акти з питань здійснення внутрішнього фінансового аудиту публічних закупівель, розглянуто особливості організації та методики внутрішнього фінансового аудиту за станом внутрішнього контролю публічних закупівель як незалежної діяльності та розроблено заходи щодо оптимізації публічних закупівель на основі рекомендацій внутрішнього аудитора. Підкреслено, що система публічних закупівель стикається з викликами, такими як недостатній внутрішній фінансовий контроль та аудит, низька кваліфікація учасників, внутрішніх аудиторів і корупційні ризики, що потребує вдосконалення через посилення механізмів внутрішнього фінансового аудиту, підвищення професійного рівня відповідальних осіб та подальший розвиток функціоналу Prozorro для покращення його аналітичних можливостей. Для зміцнення результативності зовнішнього контролю публічних закупівель, слід посилити заходи внутрішнього фінансового аудиту закупівельної діяльності, зокрема: аналіз тендерної документації, верифікацію умов постачання та моніторингу виконання договорів. Цей підхід дозволяє знизити ризики, пов’язані з недобросовісною конкуренцією, невідповідністю технічних вимог або затримками у виконанні договорів. Виявлені порушення документуються внутрішніми аудиторами та стають основою для коригувальних заходів. Розроблені внутрішні регламенти деталізують процедури закупівель, забезпечують організованість та відповідність процесу нормативно-правовим вимогам. Це сприяє підвищенню рівня професійності уповноважених осіб з питань закупівель та злагодженості дій на всіх етапах закупівель. Впровадження сучасних методів внутрішнього фінансового аудиту, цифрових інструментів і системного підходу до управління публічними закупівлями дозволить не лише мінімізувати корупційні ризики, але й підвищити прозорість й ефективність використання бюджетних коштів. Результати дослідження доводять, що ефективно організований внутрішній фінансовий аудит сприяє зменшенню фінансових ризиків та сприяє підвищенню прозорості та ефективності здійснення публічних закупівель. У висновках обґрунтовано необхідність удосконалення правової бази, посилення незалежності, підвищення кваліфікації внутрішніх аудиторів, уповноважених осіб замовника та впровадження цифрових технологій у контрольні процеси.