ВІДКРИТІ ІННОВАЦІЇ ТА ЇХ ЕКОНОМІЧНИЙ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК БІЗНЕСУ В УМОВАХ КРИЗИ - Кожеурова, Карина; Линник, Олена (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Досліджено економічний вплив відкритих інновацій на розвиток бізнесу в умовах кризових явищ сучасної економіки. Визначено сутність та структуру концепції відкритих інновацій, простежено її еволюцію від класичних підходів Генрі Чесбро та Еріка фон Хіппеля до сучасних цифрових моделей, орієнтованих на інтеграцію бізнесу, наукових установ та суспільства. Застосовано системний та порівняльний підходи, контент-аналіз наукових публікацій і корпоративних звітів, а також кейс-метод для оцінки практичних результатів упровадження відкритих інновацій. Проаналізовано діяльність провідних німецьких компаній Siemens, Bosch, SAP та BMW Group, які реалізують відкриті інноваційні стратегії через цифрові платформи співпраці, інкубатори стартапів і партнерські програми. Виявлено, що застосування відкритих інновацій дозволяє знизити витрати на дослідження і розробки на 20–40 %, скоротити час виходу продукту на ринок на 25–33 %, підвищити гнучкість інноваційного процесу, збільшити потенціал масштабування технологій і водночас зменшити рівень ризику в кризові періоди. Показано, що впровадження інноваційних екосистем сприяє формуванню стійких партнерських мереж, що включають університети, стартапи, клієнтів і навіть конкурентів, забезпечуючи безперервність обміну знаннями, прискорене комерційне впровадження ідей та розвиток корпоративної інноваційної культури. Цифрові технології, зокрема штучний інтелект, аналіз великих даних, краудсорсинг і хмарні обчислення, створюють нові форми співпраці між учасниками інноваційного процесу та підсилюють ефективність відкритих інновацій. Дослідження показує, що відкриті інновації стають не лише інструментом оптимізації витрат і підвищення продуктивності R&D, а й стратегічною моделлю виживання бізнесу в умовах економічної нестабільності, сприяють диверсифікації ризиків, розвитку підприємницьких екосистем та зміцненню конкурентних позицій компаній на міжнародному ринку. Отримані результати свідчать про доцільність широкого впровадження відкритих інновацій в Україні з метою підвищення ефективності бізнесу, посилення стійкості економічних систем і інтеграції в європейський інноваційний простір.