ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА СОЦІАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ БІЗНЕСУ У МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИНАХ - Новік, Ірина; Ковтуненко, Владислав (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті проаналізовано трансформаційний, часто парадоксальний, вплив цифровізації та штучного інтелекту на корпоративну соціальну відповідальність у контексті міжнародних економічних відносин. Дослідження розкриває, як ці технології, що стали визначальними силами глобальної економіки, фундаментально змінюють саму природу корпоративної відповідальності, перетворюючи її з добровільної ініціативи на імператив для збереження соціальної ліцензії на діяльність. З одного боку, цифровізація створює безпрецедентні можливості для підвищення прозорості та ефективності КСВ. Технології, такі як блокчейн та Інтернет речей, дозволяють створювати верифіковані системи відстеження ланцюгів постачання, тоді як цифрові платформи демократизують соціальну залученість, уможливлюючи глобальні волонтерські та краудсорсингові ініціативи. З іншого боку, ці ж технології генерують глибокі системні ризики. Збір та аналіз великих даних створює загрози для конфіденційності, а нерівномірний доступ до технологій поглиблює «цифровий розрив», посилюючи соціально-економічну нерівність за «ефектом Матвія». Штучний інтелект виступає як двосічний меч: він може бути потужним інструментом для досягнення цілей сталого розвитку, оптимізуючи енергоспоживання та моніторячи екологічні зміни, але водночас є джерелом нових етичних загроз. До них належать алгоритмічна упередженість, що відтворює та посилює суспільну дискримінацію; руйнівний вплив на ринки праці через автоматизацію; та екологічний парадокс, пов’язаний із високим енергоспоживанням самих ШІ-систем. Виявлено, що традиційні підходи до КСВ є недостатніми для адресації цих нових викликів. У відповідь запропоновано нову концептуальну рамку - «Цифрова Соціальна Відповідальність» - як інтегровану парадигму, що вбудовує етичні та соціальні міркування безпосередньо в життєвий цикл цифрових технологій за принципом responsibility by design. ЦСВ базується на п’яти ключових компонентах: алгоритмічна підзвітність, управління даними як довірою, цифрова інклюзивність, стійкий життєвий цикл технологій та людиноцентрична автоматизація. ЦСВ розглядається як необхідна еволюція КСВ, що дозволяє бізнесу не лише управляти ризиками, а й будувати стійкі конкурентні переваги на основі довіри, прозорості та відповідальності в умовах глобальної цифрової економіки.