КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ DIGITAL TWIN ORGANIZATION З AI-МОДУЛЕМ ПРОГНОЗУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ - Шматько, Наталія; Яковенко, Сергій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Пропонується концептуальна модель Digital Twin Organization (DTO) з інтегрованим модулем штучного інтелекту для прогнозування ефективності бізнес-процесів. Модель побудована як багаторівнева архітектура, що охоплює збір, інтеграцію та очищення даних у реальному часі, застосування алгоритмів машинного та глибинного навчання, симуляційне моделювання сценаріїв і формування управлінських рішень. У роботі уточнено сутність бізнес-процесу як динамічної системи, орієнтованої на створення цінності для клієнтів, адаптацію до змін зовнішнього середовища та інтеграцію сучасних технологічних рішень. Теоретичним підґрунтям дослідження є системний підхід до моделювання організацій, аналіз існуючих архітектур DTO та методів прогнозної аналітики у сфері ВРМ. Науковою новизною є чотирирівнева структура DTO (Data Ingestion, Al Processing, Simulation, Decision Support), яка доповнюється зворотним звʼязком, механізмами оцінки якості прогнозів (МАЕ, RMSE, R2) та інструментами пояснюваності результатів (SHAP, LIME). Окремо підкреслюється роль Predictive Process Analytics як підходу до переходу від реактивного моніторингу до проактивного управління, що забезпечує більш ефективне використання ресурсів та підвищує гнучкість організацій. Практична значущість моделі підтверджується умовним кейсом логістичної компанії, де інтеграція Al+DTO дозволила змоделювати оптимізацію маршрутів і прогнозування затримок. Водночас визначено обмеження: залежність від якості даних, потреба у галузевій адаптації та відсутність єдиних стандартів для інтеграції Al y DTO. Запропонована модель є масштабованою та сумісною з ERP-, CRM- і от-системами, що підвищує її релевантність для виробничого, логістичного й сервісного секторів. Робота формує теоретико-методологічне підґрунтя для подальших досліджень, зокрема у напрямі стандартизації архітектури ТО, розробки галузевих методик емпіричної валідації, забезпечення прозорості та етичності застосування Al-рішень у ВРМ.