ВНУТРІШНІЙ КОНТРОЛЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ HR-МЕНЕДЖМЕНТУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ ТА РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ РОБОТИ ПЕРСОНАЛУ - Жень, Вей (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті пропонується авторський підхід до побудови моделі внутрішнього контролю роботи персоналу в компанії. Обґрунтовується, що внутрішній контроль є дієвим та ефективним інструментом управлінської діяльності. Внутрішній контроль базується на використанні HR-аналітики, яка полегшує роботу HR менеджера та виводить її на якісно новий рівень. HR менеджер отримуватиме інформацію з метою ґрунтовного аналізу, прийняття рішень щодо поліпшення ефективності використання персоналу підприємства. Процес здійснення внутрішнього контролю роботи персоналу полягає у виконанні певного алгоритму дій. На основі емпіричних даних ІТ-компанії, нами представлена реалізація запропонованої моделі внутрішнього контролю. Представлені елементи структури моделі внутрішнього контролю роботи персоналу та надана їх характеристика. Наведені головні компоненти цієї моделі та їх опис. Обґрунтовані переваги використання Microsoft Forms (Google Forms) для отримання зворотного зв’язку: формування регулярних оцінок, коментарів та пропозиції від працівників. Розроблений Excel-шаблон для внутрішнього контролю роботи персоналу ІТ-компанії. Сформовані метрики для контролю роботи працівкиів ІТ-компанії та головні компоненти моделі. Запропоновані налаштування для Microsoft Forms. Також, представлена інтеграція з Power BI для візуалізації результатів. Результати дослідження мають практичну спрямованість, оскільки грамотна побудована модель внутрішнього контролю роботи персоналу в організації здатна забезпечити мотивацію працівників, продуктивність їх праці, організаційний успіх у сучасному діловому середовищі. Це дослідження також сприятиме посиленню ефективності системи внутрішнього контролю в компанії, визначенню ключових ризиків та обґрунтування інвестицій у робочу силу.