УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ТА ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ БІЗНЕС-СТРУКТУР: ОЦІНЮВАННЯ ТА СТРАХУВАННЯ РИЗИКІВ - Перерва, Петро (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті досліджуються теоретико-методологічні засади інвестиційної та інноваційної діяльності бізнес-структур у контексті зростання невизначеності зовнішнього середовища та ускладнення ризикових профілів підприємств. Обґрунтовано, що ефективність реалізації інвестиційних і інноваційних проєктів безпосередньо залежить від здатності компаній ідентифікувати, кількісно оцінювати та своєчасно нейтралізувати ризики, пов’язані з фінансовими, технологічними, ринковими, операційними та інституційними чинниками. На основі системного підходу проаналізовано сучасні методи оцінювання ризиків, включно з економіко-математичними моделями, сценарним аналізом, методами нечіткої логіки, експертними оцінками та інструментами моніторингу ризикових індикаторів. Особливу увагу приділено інтеграції ризик-менеджменту в стратегічне планування інноваційного розвитку, що дозволяє підвищити стійкість бізнес-структур і забезпечити збалансованість інвестиційного портфеля. Розкрито роль страхування як ключового механізму зовнішнього захисту від ризиків, що супроводжують інвестиційні та інноваційні процеси. Проаналізовано можливості використання класичних страхових продуктів, спеціалізованих інструментів страхування інвестицій, гарантійних механізмів, перестрахування та альтернативних ризик-фінансових рішень. Показано, що оптимальне поєднання внутрішніх і зовнішніх інструментів управління ризиками сприяє підвищенню інвестиційної привабливості підприємств, зниженню вартості капіталу та формуванню сприятливих умов для впровадження інновацій. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення системи ризик-менеджменту бізнес-структур, формування корпоративної політики інноваційного розвитку та розроблення комплексних програм страхового захисту інвестиційних проєктів. Отримані висновки мають практичне значення для підприємств, інвесторів, страхових компаній та органів економічної політики, що прагнуть забезпечити стійкість і конкурентоспроможність економічних систем в умовах динамічних трансформацій.