ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОГО БРЕНДУ УНІВЕРСИТЕТУ: МІЖ ТРАДИЦІЄЮ ТА ІННОВАЦІЄЮ - Мирошник, Тетяна; Кобєлєва, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті розглядається поняття бренду університету як об’єкта міждисциплінарного наукового аналізу в контексті трансформації системи вищої освіти. Поняття брендингу університету розглядається як інструмент стратегічного позиціонування. Це пов’язано з тим, що воно має здатність впливати на конкурентоспроможність, репутацію, привабливість та довгострокову стійкість закладів вищої освіти. Дане дослідження зосереджується на технічних університетах України, які відіграють ключову роль у збереженні академічних традицій та мають здатність впроваджувати інновації у сфері освітнього маркетингу. У статті аналізується еволюція теоретичних підходів до визначення бренду університету, характеризуються його ключові компоненти (місія, бачення, цінності, візуальна ідентичність, емоційна привабливість, академічна репутація) та визначаються фактори, що впливають на ефективність бренду. Методологічною основою дослідження є системний підхід, що поєднує якісні та кількісні методи, включаючи контент-аналіз академічної літератури, опитування студентів та експертів з комунікацій, а також аналіз фінансових показників брендингової діяльності університетів. Автор пропонує структурну модель бренду університету, яка відображає взаємозв’язок між внутрішніми (академічна якість, корпоративна культура, практики управління) та зовнішніми (репутація, співпраця з роботодавцями, присутність у ЗМІ) факторами. Результати дослідження демонструють, що ефективна стратегія брендингу повинна базуватися на балансі між збереженням академічних традицій та відкритістю до інноваційних змін.