МЕХАНІЗМ ІНТЕГРАЦІЇ МІЖНАРОДНИХ ПРАВОВИХ СТАНДАРТІВ У НАЦІОНАЛЬНУ СИСТЕМУ УПРАВЛІННЯ ТУРИСТИЧНИМ РОЗВИТКОМ - Красн’омовець, Вікторія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У науковій статті здійснено теоретико-методологічне обґрунтування необхідності та механізму інтеграції міжнародних правових стандартів у національну систему управління туристичним розвитком. Визначено, що в умовах глобалізації туристична галузь потребує уніфікації правового регулювання, гармонізації нормативно-правових актів та формування ефективної системи управління, яка відповідала б міжнародним вимогам і сприяла конкурентоспроможності національного туристичного продукту. Проведено аналіз сучасних міжнародних стандартів у сфері туризму, зокрема норм Всесвітньої туристичної організації (UNWTO), директив Європейського Союзу, рекомендацій ООН та інших міжнародних інституцій. Обґрунтовано, що їх імплементація у національне законодавство сприятиме підвищенню ефективності управлінських процесів, покращенню інвестиційного клімату, розвитку туристичної інфраструктури та формуванню позитивного міжнародного іміджу держави. У рамках дослідження запропоновано поетапний механізм інтеграції міжнародних правових стандартів у систему управління туристичним розвитком, який включає: аналіз відповідності національного законодавства міжнародним вимогам; розробку адаптаційних заходів і правових інструментів; створення міжвідомчих координаційних структур; впровадження системи моніторингу та контролю за реалізацією міжнародних норм; оцінку ефективності правової інтеграції у сфері туризму. Розроблений механізм ґрунтується на принципах системності, правової адаптивності, відкритості, партнерства та сталого розвитку. Запропонована модель правової інтеграції дозволяє забезпечити комплексний підхід до управління туристичною сферою, сприяє підвищенню якості державного регулювання та управлінських рішень, а також створює передумови для гармонійного розвитку туризму як стратегічного напряму економічної політики держави. Отримані результати можуть бути використані у практичній діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, туристичних організацій та науково-дослідних установ.