МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ НА МІКРО- ТА МАКРОРІВНІ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН - Волоснікова, Наталія; Абрамов, Федір; Губанова, Ніно (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Стаття присвячена аналізу механізмів забезпечення економічної безпеки в умовах трансформації міжнародних відносин, що супроводжується загостренням геополітичної напруги, економічними кризами та структурними змінами у глобальній економіці. У дослідженні висвітлено як національні, так і міжнародні аспекти формування стійкої економічної безпеки на мікро- та макрорівні, зокрема в умовах зростання взаємозалежності між державами, транснаціональними корпораціями та фінансовими інститутами. Особливу увагу приділено ролі міжнародних організацій (МВФ, Світовий банк, СОТ, ОЕСР) у розробці та імплементації економічних стратегій, спрямованих на зміцнення стійкості держав до глобальних економічних загроз. У статті досліджено інструменти державного регулювання економічної безпеки, серед яких: фінансово-бюджетна політика, антикризове управління, стратегічне планування розвитку ключових галузей та захист критичної інфраструктури. Окрему увагу приділено функціонуванню суб’єктів господарювання в умовах економічної турбулентності – зокрема, питанням корпоративної безпеки, адаптації бізнесу до зовнішньоекономічних ризиків та участі підприємств у міжнародних економічних зв’язках. Аналізуються виклики, які постали перед економіками держав унаслідок повномасштабної війни в Україні, порушення глобальних логістичних ланцюгів та енергетичної безпеки, а також вплив цих процесів на механізми економічної безпеки на міжнародному рівні. Підкреслюється необхідність синхронізації зусиль національних урядів, міжнародних інституцій та приватного сектору задля формування нової архітектури економічної безпеки, що враховує як внутрішні вразливості держав, так і зовнішні загрози. Стаття акцентує на тому, що ефективне реагування на економічні ризики потребує міжрівневої взаємодії та модернізації механізмів економічної співпраці, зокрема в умовах війни, санкційної політики та глобальної конкуренції. Увага також зосереджена на потенціалі міжнародної кооперації в забезпеченні сталого розвитку, відновлення постконфліктних економік та зміцнення економічного суверенітету держав.