ЗАГАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ: АНАЛІЗ РОЗРАХУНКІВ І ПЛАТЕЖІВ В МІЖНАРОДНОМУ БІЗНЕСІ - Юр’єва, Ірина; Шевченко, Роман (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті розглянуто загальні особливості діяльності транспортних підприємств в контексті аналізу розрахунків і платежів в галузях виробництва та послуг в міжнародному бізнесі. Актуальність тематики загальних особливостей діяльності транспортних підприємств в контексті аналізу розрахунків і платежів міжнародному бізнесі обумовлена дослідженням різноманітних процесів аналізу господарської діяльності її об’єктів та суб’єктів. Ефективний аналіз є важливим інструментом у процесі управління діяльністю підприємства. Він дозволяє оцінити поточний стан розрахунків і платежів підприємства, виявити проблеми, приховані резерви та розробити стратегії для покращення ефективності. В статті наведено детальні відповіді на питання, пов’язані з цією темою. В цілому аналіз діяльності підприємства — це система методів і прийомів дослідження господарських процесів з метою оцінки ефективності його функціонування, виявлення проблем і розробки шляхів їх вирішення. Цей аналіз охоплює фінансові, економічні, виробничі та управлінські аспекти, що дає змогу приймати обґрунтовані управлінські рішення для забезпечення системи розрахунків і платежів підприємства, дозволяє забезпечити фінансову стабільність підприємства в міжнародному бізнесі. Аналіз фінансово-господарської діяльності автотранспортних підприємств є складовою аналізу галузі виробництва та послуг і важливим інструментом оцінки їх ефективності. Основними завданнями такого аналізу є виявлення резервів підвищення продуктивності, зниження витрат і збільшення прибутковості підприємства за рахунок платежів в міжнародному бізнесі. В статті описано галузеві особливості транспорту та їх вплив на аналітичні дослідження, які мають характерні якісні та кількісні характеристики. Автотранспортна галузь характеризується високою матеріалоємністю, значними витратами на паливо, технічне обслуговування та ремонт транспорту. Також значний вплив має сезонність перевезень, що впливає на фінансові результати підприємств. Існує необхідність визначення основних виробничих показників і чинників галузі із урахуванням розрахунків і платежів в міжнародному бізнесі. Аналіз діяльності підприємств є необхідним інструментом для ухвалення ефективних рішень, спрямованих на покращення фінансових показників розрахунків і платежів в міжнародному бізнесі.