СВІТОВИЙ РИНОК ПРАЦІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПРОГНОЗИ - Погорєлова, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У цій статті розглядається ситуація на світовому ринку праці станом на 2023 рік, а також прогнозується, як у майбутньому компаніям реагувати на зміни, які очікуються на ринку праці до 2027 року, використовуючи міжгалузеве та глобальне опитування керівників відділу кадрів, керівників відділу навчання і головних виконавчих директорів провідних світових роботодавців, таких як: CultureAmp (відома компанія, що займається розробкою програмного забезпечення для збору відгуків та аналітики співробітників, яка допомагає організаціям підвищувати культуру на робочому місці та залученість співробітників); Adecco (світовий лідер серед фірм персонального консалтингу); Randstad (нідерландська багатонаціональна консалтингова компанія з управління людськими ресурсами); Manpower (американська компанія з надання послуг організаціям у галузі управління персоналом). Опитування охоплювало питання про макротенденції та технологічні тренди, їхній вплив на робочі місця, їхній вплив на кваліфікацію та стратегії трансформації робочої сили, які підприємства планують використовувати. Також у статті використовувались дані звітів Міжнародної організації праці та Організації економічного співробітництва та розвитку, американської соціальної мережі для пошуку і встановлення ділових контактів LinkedIn. При оцінюванні поточного стану світового ринку праці особлива увага зверталася на: відмінності в результатах на ринку праці в країнах з низьким, середнім та високим рівнем доходу; відмінності в рівнях зайнятості за статтю, віком та рівнем освіти; доступ до соціального захисту; реальну заробітну плату та вартість життя; уподобання працівників; зміни у зайнятості між галузями. Зроблено висновки, що у сучасному глобалізованому світі трансформація суспільних і економічних відносин призводять до значних структурних змін на ринку праці, що потребує оновлення механізму його регулювання. Розвиток інформаційних технологій, підвищення конкуренції висококваліфікованих працівників, посилення міграції населення, виникнення нових форм і видів зайнятості висувають нові вимоги до володіння високим рівнем вмінь і навичок, яких вимагає сучасний ринок праці.