СУЧАСНИЙ СТАН ІННОВАЦІЙНОЇ ТА НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Климентова, Марія; Кобєлєва, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Сучасний стан інноваційної та науково-технічної діяльності підприємств є визначальним чинником для зростання їхньої конкурентоспроможності, адаптації до змін у глобальному ринку та стійкого економічного розвитку. В умовах стрімкого науково-технічного прогресу та цифровізації інновації перетворюються з інструменту переваги на необхідний компонент виживання на ринку. У роботі досліджуються основні аспекти інноваційної діяльності сучасних підприємств, а саме: технологічна модернізація, впровадження цифрових рішень, розвиток науково-дослідної та дослідно-конструкторської роботи (НДДКР), а також розвиток нових продуктів і процесів. Проаналізовано ключові проблеми, з якими стикаються підприємства, включаючи обмежені можливості фінансування інновацій, недостатній рівень інтеграції результатів НДДКР у виробництво, залежність від імпортних технологій та проблеми кадрового потенціалу. Також у роботі приділено увагу зовнішнім і внутрішнім чинникам, які впливають на інноваційні можливості підприємств. Серед зовнішніх чинників визначено роль державної підтримки, податкових пільг, створення інноваційних кластерів та підтримки венчурного капіталу. Внутрішні чинники включають готовність підприємств до змін, наявність стратегічного бачення керівництва, організаційну культуру та розвиток кваліфікованих кадрів. Дослідження підкреслює значення інноваційних стратегій для забезпечення продуктивності та стабільності підприємств у довгостроковій перспективі, а також важливість інтеграції новітніх технологій у всі етапи виробництва та управління.