СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ БЕЗПЕРЕРВНИХ УДОСКОНАЛЕНЬ - Якименко-Терещенко, Наталія; Переляєва, Мілана (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Визначено роль і сутність методології KAIZEN. Визначено, що кайдзен-костинг спрямований на зменшення витрат за рахунок: енергозбереження, підвищення продуктивності робочої сили (за рахунок стандартизації та оптимізації процедур, навчання персоналу); оптимізації запасів, зменшення кількості відмов, матеріальних витрат та збільшення продуктивності обладнання. Окреслено напрямки впровадження KAIZEN для вирішення збоїв у роботі підприємств: удосконалення діяльності із планового технічного обслуговування обладнання; запровадження автономного технічного обслуговування обладнання операторами; використовування інструменту концепції ощадливого виробництва SMED; поліпшення контролю процесів за допомогою Lean Six Sigma; впровадження реінжинірингу продукту; прийняття моделі покращення потоку за рахунок проєктування гнучких виробничих ліній та впровадження цільного потоку; розвиток сталих процесів, які ґрунтуються на використані аналітики даних; впровадження ефективної та гнучкої автоматизації; розширення аналітики для покращення планування та прогнозування; застосовування нових технологій, у т.ч. штучного інтелекту. Означено, що методологія KAIZEN спрямована на безперервне вдосконалення процесів та систем підприємства, що відбувається за участю керівництва, менеджменту та співробітників підприємства, зусилля яких спрямовуються на ідентифікацію та усунення зайвих витрат та втрат. Внесено рекомендацію щодо створення на підприємстві програми розвитку та заохочення персоналу до участі в удосконалені процесів підприємства, в формуванні культури безперервного удосконалення, культури інновацій. Цьому має сприяти середовище, в якому персонал мотивований та має бажання ділитися та розвивати нові ідеї. Запропоновано на підприємстві розробити механізм стимулювання участі персоналу в процесах безперервних удосконалень. Розроблено алгоритм ухвалення рішення щодо прийняття/відхилення пропозицій з удосконалення процесів підприємства (при використанні методології KAIZEN).