ФОРМУВАННЯ МОДЕЛЕЙ ЕКОНОМІЧНОЇ ОЦІНКИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЕЛЕКТРОННОЇ ТОРГІВЛІ - Перерва, Петро; Череп, Алла; Шаульська, Лариса (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті розглянуто актуальне питання формування моделей економічної оцінки діяльності та конкурентоспроможності підприємств електронної торгівлі. Швидкий розвиток цифрових технологій, глобалізація ринків і зміни в споживчій поведінці зумовлюють необхідність розробки сучасних методів оцінки ефективності бізнесу в умовах зростаючої конкуренції. Мета дослідження полягає у створенні універсальних моделей економічної оцінки, які враховують ключові фінансові, операційні та якісні показники діяльності підприємств електронної торгівлі. У роботі розглянуто теоретичні основи оцінки ефективності, проаналізовано чинники, що визначають конкурентоспроможність, а також запропоновано практичні інструменти для впровадження цих моделей. Методологія дослідження базується на поєднанні теоретичних (аналіз, синтез, системний підхід) та емпіричних методів (економіко-статистичний аналіз, порівняльний аналіз, моделювання). Розроблені моделі інтегрують такі підходи, як Balanced Scorecard (BSC), SWOT-аналіз і економіко-математичне моделювання, що дозволяє враховувати специфіку різних бізнес-процесів у сфері електронної торгівлі. У результаті дослідження створено інструментарій, який допомагає оцінити ефективність підприємств, визначити їх конкурентні переваги та надати рекомендації щодо підвищення результативності роботи. Запропоновані моделі можуть бути адаптовані для використання як великими платформами електронної торгівлі, так і малими чи середніми підприємствами. Дослідження є практично значущим і спрямованим на зміцнення позицій підприємств електронної торгівлі в умовах цифровізації економіки.