ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВИХ РИЗИКІВ ТА КРИЗОВОГО СТАНУ ПРИ ПОДАТКОВОМУ ПЛАНУВАННІ - Юр’єва, Ірина; Шевченко, Роман (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті розглянуто методи діагностики фінансових ризиків і кризового стану підприємств в контексті податкового планування. Актуальність тематики діагностики фінансових ризиків та кризового стану при податковому плануванні обумовлена низкою факторів, таких як складність економічної ситуації. Сучасна економіка характеризується нестабільністю, що підвищує ризики для підприємств. Ефективне податкове планування дозволяє знизити податкові навантаження та забезпечити фінансову стабільність підприємства. Посилення податкового контролю: В умовах посилення податкового контролю важливо вміти ідентифікувати ризики, пов’язані з податковим плануванням, щоб уникнути штрафних санкцій та податкових спорів. Аналізуються основні фактори, що впливають на виникнення ризиків, такі як зміни в законодавстві, економічна нестабільність та внутрішні управлінські проблеми. Описано підходи до оцінки ризиків, включаючи фінансовий аналіз, оцінку податкових зобов’язань та виникнення кризових ситуацій, приділена розробці ефективних стратегій податкового планування для мінімізації негативних наслідків та підвищення фінансової стабільності підприємства. Запропоновані методи є важливим інструментом для прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності.