ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ СПОРТИВНОЮ СОЦІАЛІЗАЦІЄЮ ТА СОЦІАЛЬНИМИ ІННОВАЦІЯМИ З НАСЛІДКАМИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ОСВІТИ: ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ - Нагі, Сабольч (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Це дослідження досліджує взаємодію між соціалізацією спорту, соціальними інноваціями та освітнім розвитком, наголошуючи на їхньому колективному потенціалі для вирішення сучасних соціальних проблем. Після огляду світової літератури в цьому дослідженні фіксуються різноманітні концептуальні та методологічні досягнення. Результати підкреслюють синергетичний зв’язок між цими сферами, демонструючи, як соціальні інновації, орієнтовані на спорт, покращують освітні результати, особливо для маргіналізованих спільнот. Такі механізми, як розвиток життєвих навичок, покращення когнітивних функцій та сприяння інклюзивності, досліджуються разом із такими проблемами, як обмеженість ресурсів, соціально-економічні нерівності та неоднозначність визначень. Це дослідження заповнює критичні прогалини в дослідженнях, пропонуючи новий погляд на роль спорту у сприянні освітній справедливості та системним змінам. Аналіз підкреслює необхідність міждисциплінарних рамок та політичних заходів для повного використання трансформаційного потенціалу спорту для сталого соціального та освітнього розвитку. Ці результати сприяють поглибленню теоретичних знань та формують практичні стратегії для всеосяжних та ефективних соціальних інновацій.