ЕФЕКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ПРОДУКТИВНОСТІ В УМОВАХ ВІДДАЛЕНОЇ РОБОТИ - Лінькова, Олена (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Виділено особливості віддаленої роботи: перехід до асинхронної співпраці з різних локацій; самостійний розподіл робочих годин протягом дня; головне – сама робота; поєднання процесу роботи та розваг; налаштувати життя під захоплення; успіх в минулому не гарантує майбутній; інтелектуальна діяльність; новий рівень особистої самодисципліни наполегливість в дотриманні графіка. Проаналізовано останні наукові дослідження за темою технологічної підтримки продуктивності в умовах віддаленої роботи: інструменти для комунікації та співпраці; автоматизація процесів; інструменти для управління часом; забезпечення кібербезпеки; інноваційні освітні технології; вплив емоцій на сприйняття людини; інтеграція штучного інтелекту в робото технічні системи; стратегії інтеграції виробничих систем; створення інклюзивного робочого середовища; вплив культурних відмінностей на прийняття рішень; ірраціональна поведінка людей в економіці. Ідентифіковано ефективні технологічні інструменти для підвищення продуктивності праці в віддалених командах: відеоконференції для проведення онлайн-нарад; платформи співпраці для організації роботи; інструменти для обміну файлами, документами; месенджери для швидкого спілкування з колегами в режимі реального часу; інструменти для управління проектами дозволяють створювати графіки, управляти ресурсами, контролювати бюджет; інструменти для управління часом і виявлення неефективних дій, планування робочого дня, встановлення дедлайнів, відстеження прогресу; інструменти для навчання та розвитку сприяють отриманню нових знань, індивідуальної підтримки, передачі знань, розвиток навичок; забезпечення кібербезпеки комп’ютерів від шкідливого програмного забезпечення; інструменти для створення корпоративної культури та реалізації спільних проектів для сприяння зміцненню командного духу; інструменти для зворотного зв’язку від співробітників, внесення необхідних змін. Систематизовано фактори, які впливають на вибір конкретних технологій: розмір компанії; тип діяльності та специфіка роботи; бюджет на технологічне рішення; індивідуальні потреби, вподобання співробітників. Технології є інструментом менеджера, а успіх віддаленої роботи залежить від результату мотивації співробітників, лідерства, культури компанії, які визначаються: психологічними факторами (рівень самоорганізації та самодисципліни; технологічна компетентність у використанні нових інструментів; схильність до стресу при роботі в ізоляції); соціальними факторами (комунікація та підтримка з боку колег та керівництва; баланс між роботою та особистим життям; культура організації); організаційними факторами (технічна підтримка та доступ до ресурсів; постановка цілей, задач; гнучкість, підтримка адаптації). Зазначено виклики щодо точного опису мотивації працівників при віддаленій роботі: багатофакторність мотивації працівників; зміна факторів з часом під впливом різних внутрішніх і зовнішніх чинників; індивідуальні відмінності власних мотивів людей, які можуть суттєво відрізнятися. Розроблено практичні рекомендації на основі концептуальної моделі мотивації (швидкість зміни мотивації з часом; коефіцієнти, які відображають вагомість різних факторів; сукупність зовнішніх стимулів, які сприяють підвищенню мотивації; рівень соціальної взаємодії з колегами; рівень втоми, вигорання; рівень фрустрації від невирішених проблем, недоліків в роботі) для компаній щодо вибору, впровадження та використання технологій, які забезпечують високу продуктивність віддалених команд: забезпечення оптимального балансу між зовнішніми стимулами, соціальною взаємодією, відпочинком і усуненням джерел фрустрації; використання індивідуального підходу до мотивації кожного працівника; необхідність постійної підтримки і коригування рівня мотивації через регулярний зворотний зв’язок з працівниками. Рекомендовані заходи менеджменту для покращення управління персоналом у міжнародних командах на основі моделей Hofstede, GLOBE: пошук нових рішень, впровадження змін; вивчення різних культур, мов, бізнес-практик з урахуванням світових трендів; навчання мотивації, лідерству і роботі в міжнародних командах; використання цифрових технологій для автоматизації процесів, аналізу даних, прийняття рішень; співпраця з міжнародними партнерами; управління міжнародними проектами; прийняття соціальної відповідальності; вирішення екологічних проблем. Визначено напрямок для проведення подальших досліджень: процес мотивації та задоволеності працівників при віддаленій роботі.