КОДЕКС АУДИТОРА/БУХГАЛТЕРА ТА КОМПЛАЄНС - МЕНЕДЖМЕНТ В БАНКІВСЬКІЙ СФЕРІ - Юр’єва, Ірина; Шевченко, Роман (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
сучасному світі фінансових послуг питання запровадження основ етики бухгалтерсько/аудиторської діяльності, кодексу професійної діяльності аудиторів та бухгалтерів, етичних питань аудиту, комплаєнсу в діяльності банків, забезпечення відповідності регуляторним вимогам набувають особливої ваги. Аудитори відіграють ключову роль у перевірці достовірності нефінансової звітності банків, зокрема звітів з екологічної та соціальної відповідальності. Комплаєнс-менеджмент забезпечує дотримання нових регуляцій щодо ESG, управління ризиками, пов’язаними з кліматичними змінами, а також контроль за виконанням внутрішніх політик, пов’язаних зі стійким розвитком. Стаття присвячена аналізу ролі ESG-критеріїв (екологічні, соціальні та управлінські аспекти) у банківській сфері з точки зору аудиту та комплаєнс-менеджменту. Впровадження ESG-стандартів стає важливим інструментом для фінансових установ, що допомагає забезпечити сталий розвиток, покращити управління ризиками та зміцнити репутацію банків. Основні питання, пов’язані з ESG, включають екологічну відповідальність (викиди, управління ресурсами), соціальні фактори (права людини, трудові відносини) та управлінські аспекти (прозорість, боротьба з корупцією). Також, у статті розглянуто стандарти GRI (Global Reporting Initiative) та SASB (Sustainability Accounting Standards Board), які відіграють важливу роль у звітності з питань сталого розвитку. GRI забезпечує комплексний підхід до звітності, орієнтуючись на широкий спектр зацікавлених сторін, тоді як SASB пропонує галузево орієнтовані стандарти, що є важливими для фінансової продуктивності. Обидві системи сприяють прозорості банківської діяльності та підвищенню довіри інвесторів. Висновки статті підкреслюють важливість ESG-критеріїв у сучасному управлінні банківськими ризиками, а також їх роль у забезпеченні сталого розвитку фінансових установ.