АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ В УКРАЇНІ - Строков, Євген; Яковлев, Владислав (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті досліджено основні досягнення банківської системи України в умовах воєнного конфлікту, а також проведено аналіз сучасних викликів, з якими зіштовхуються банківські установи. Особливу увагу приділено впливу зовнішніх і внутрішніх факторів на діяльність банківських структур, таких як економічна нестабільність, зниження кредитної активності та ризик непрацюючих кредитів (NPL). Автором проаналізовано ключові показники банківської системи за останні роки, включно з динамікою зниження кількості банківських установ та змінами в обсязі активів, кредитного портфеля і частки непрацюючих кредитів. Окремий акцент зроблено на впливі військових дій на функціонування банківської системи та зменшення числа відділень у регіонах, де ведуться активні бойові дії. У статті висвітлюються заходи, що вживаються Національним банком України для підтримки банківського сектору в умовах війни, такі як зниження процентних ставок, збільшення лімітів кредитування, а також застосування механізмів для зниження кредитного ризику. Приділено увагу заходам, які сприяють стабілізації банківського сектору та збереженню довіри населення і бізнесу до банківських установ. Автор також зазначає, що навіть в умовах збройного конфлікту банки продовжують виконувати свої ключові функції – кредитування економіки та забезпечення фінансової стабільності. Зроблено висновок про необхідність удосконалення діяльності банківських установ шляхом підвищення ефективності управління кредитними ризиками, впровадження новітніх технологій у банківській діяльності, а також покращення взаємодії з клієнтами. Стаття рекомендує зміцнювати зв’язки між банками та урядовими організаціями для забезпечення стабільності фінансової системи України в умовах тривалої війни.