УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМИ ЗМІНАМИ: СИСТЕМАТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ - Коптєва, Ганна; Кулик, Андрій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Стаття спрямована на виявлення тематичних та часових закономірностей у науковій літературі, що стосуються досліджень в області управління стратегічними змінами. У дослідженні використано систематичний, структурний, та кластерний аналіз, а також метод візуалізації публікаційної активності вчених щодо управління стратегічними змінами за даними платформи Scopus та за допомогою програмного забезпечення VOSviewer. З 1990 року по 01.09.2024 рік досліджувалися статті, індексовані в базі даних Scopus, у результаті пошуку було зібрано 28038 статей з використанням інструменту VOSviewer для відображення щільності, спільності, тенденцій і зв’язку даних. Отримані дані свідчать про підвищення зацікавленості авторами питань, пов’язаних із управлінням стратегічними змінами за вказаний аналізований період. Систематичний аналіз за ключовими словами «change management», «strategic change management» дозволив виділити чотири кластери наукових досліджень, присвячених питанням управління стратегічними змінами: перший кластер сфокусований на стратегічному підході, стратегічному менеджменті і організаційним змінам; другий – на стратегічному плануванні, розробці та прийнятті управлінських рішень; третій – на людині, соціальних змінах і соціальній відповідальності, організаційна культура; четвертий – пов’язаний із стійким розвитком та поєднує дослідження з циркулярної економіки, енергетичної безпеки тощо. Перспективним напрямом є управління стратегічними змінами у сфері бізнесу, менеджменту і бухгалтерському обліку. Отримані результати дозволяють обґрунтувати ключові підходи до розуміння процесу управління стратегічними змінами та найбільш пріоритетними напрямами його дослідження, визначити джерела його науково-методологічного забезпечення в умовах невизначеності.